TRANZACȚII cu ARME în valoare de 1,2 MILIARDE DE EURO. Raportul secret al Londrei scoate la iveală ȚĂRILE IMPLICATE | EXCLUSIV

TRANZACȚII cu ARME în valoare de 1,2 MILIARDE DE EURO. Raportul secret al Londrei scoate la iveală ȚĂRILE IMPLICATE | EXCLUSIV

Un flux fără precedent de arme din Europa Centrală și de Est inundă câmpurile de luptă din Orientul Mijlociu

Conform unui Raport secret al Londrei care a „transpirat", mai multe țări din Europa de Est printre care se numără Croația, Cehia, Serbia, Slovacia, Bulgaria, Bosnia, Herțegovina, Muntenegru și România au efectuat după 2012 tranzacții cu arme în valoare de 1,2 miliarde euro destinate Turciei și Orientului Mijlociu și redirecționate către Siria și Yemen.

Evenimentul zilei a intrat în posesia raportului complet al specialiștilor în Intelligence privind afacerea cu armament în care ar fi implicate opt țări printre care și România, dar și Statele Unite ale Americii, în perioada 2012-2015. Investigația arată că armele au fost deturnate către grupurile de rebeli ale opoziției siriene și către grupurile islamiste inclusiv ISIS.

„România a făcut exporturi de armanet de peste 81 de milioane de euro începând cu 2012, în timp ce Apărarea nu a beneficiat nici până azi de 2% din PIB, industria militară fiind la pământ. Cifra ar fi mult mai mare conform analizei International Center for Criminal Intelligence (SUA), multe arme fiind expediate către Turcia, iar de acolo către Siria și Yemen, cu destinația finală ISIS.“, potrivit analistului militar și expert în Intelligence Sebastian Sârbu, vicepreședinte al Academiei Naționale de Securitate și Organizarea Apărprii, Special Advisor Helsinki Think Tank.

Ne puteți urmări și pe Google News

1.2 miliarde de euro pentru coridorul cu arme către Orientul Mijlociu

În Belgrad a staționat în noaptea din 28 noiembrie 2015 gigantul motoarelor turbopropulsoare ale unui Ilyushin II-76 avionul belarus Ruby de marfă, încărcat cu arme destinate conflictelor îndepărtate. Pe aeroportul Nikola Tesla, aeronava din Serbia a transportat arme la Jeddah, Arabia Saudită.

Acesta a fost unul dintre cele pe puțin 68 de zboruri în doar 13 luni, ce transporta arme și muniții către state din Orientul Mijlociu și Turcia care, la rândul său, cu brațele îndreptate către războaie civile brutale din Siria și Yemen, au transportat arme. Rețeaua de Investigații Balcanice, BIRN, și Organizația Contra Criminalității, dar și Organizația Proiectul de Raportare a Corupției, OCCRP, au prezentat raportul lor în acest sens. Astfel, zborurile formează doar o mica parte din 1,2 miliarde € în tranzacții de arme între țările menționate, din 2012, când părți ale primăverii arabe au intrat intr-un conflict armat.

În spatele investigației se află mai multe documente:

1) Documente referitoare la legalitatea comerțului cu arme;

2) Contracte și certificate de utilizator final legate de vânzările de arme;

3) Zborurile care transportă muniție între Arabia Saudită și Turcia;

4) Zboruri cu arme între Europa Centrală și de Est și Orientul Mijlociu;

5)Transporturile de armament din SUA sub administrația Obama de la porturile din Balcani înapoi către Turcia și Iordania, țări partenere SUA (aliate);

6) Departamentul Apărării al SUA a cumpărat și vândut arme și munitii din și prin Balcani.

Între timp, în ultimii doi ani, în timp ce mii de tone de arme zboară spre sud, sute de mii de refugiați au fugit la nord de conflictele care au ucis mai mult de 400.000 de oameni. Dar, în timp ce țările balcanice și europene au închis ruta de refugiați, miliarde de euro se trimit pentru tranzacții cu arme pe coridorul menționat cu avionul și nave în Orientul Mijlociu, totul rămânând o afacere secretă până acum și foarte profitabilă.

„Este o afacere aproape sigur ilegală în conformitate cu experții în arme și experții în domeniul drepturilor omului. Dovezile indică devierea sistematică a armelor către grupurile armate teroriste. Dar, cu sute de milioane de euro puse în joc și fabrici de armament cu lucru peste program, țările au un stimulent puternic pentru a lăsa să crească afacerile. Licențele de export de arme, care ar trebui să garanteze destinația finală a mărfurilor, au fost acordate în ciuda dovezilor ample că armele sunt redirecționate către grupurile armate siriene.“, mai susține analistul militar..

Robert Stephen Ford, ambasadorul SUA în Siria între anii 2011 și 2014, a declarat că acest tip de comerț este coordonat de Agenția Centrală de Informații din SUA, CIA, Turcia și statele din Golf prin intermediul centrelor din Iordania și Turcia, cu toate că, în practică, livrările de arme de multe ori au fost deturnate în acest proces. Raportul dezvăluie modul în care mii de puști de asalt, mortiere, lansatoare de rachete, arme anti-tanc și mitraliere grele sunt expediate în regiuni tulburi, fiind originare din Bosnia, Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Muntenegru, România, Serbia și Slovacia.

De la escaladarea conflictului sirian, în 2012, aceste opt țări au aprobat transferul de arme și muniții în valoare de cel puțin 1,2 miliarde de euro către Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Turcia. Cifra este mult mai mare conform contraanchetei Internațional Center for Criminal Intelligence din SUA, iar majoritatea armelor au fost direcționate în final către ISIS cu complicitatea SUA sub administrația Obama. Date privind licențele de export de arme pentru patru din cele opt țări care nu au fost disponibile pentru 2015 și sapte din opt țări pentru 2016. Cele patru țări beneficiare sunt principalii furnizori de arme către Siria și Yemen cu puține sau fără antecedente de cumpărare din Europa Centrală și de Est până în 2012. Și ritmul transferurilor nu este încetinit, cu unele dintre cele mai mari oferte aprobate în 2015.

Arme și muniții de Est și Europa Centrală au fost identificate în mâinile unor luptători ai grupurilor islamiste, cum ar fi Ansar al-Sham, Al Qaeda afiliat Jabhat al-Nusra, Statul Islamic din Irak si Levant, ISIS, în Siria și fortele sunnite din Yemen. Din cele 1,2 miliarde de euro în arme și muniții aprobate pentru export, au fost livrate circa 500 de milioane de euro, potrivit informațiilor comerciale ONU și rapoartele naționale de export de arme.

Aeronava cel mai frecvent utilizată - Ilyushin II-76 - poate transporta până la 50 de tone de marfă sau aproximativ 16.000 AK-47 puști Kalasnikov, dar și trei milioane de gloanțe. Altele, inclusiv Boeing 747, sunt capabile de tracțiune de cel puțin de două ori această sumă. Dar armele și munițiile nu vin doar pe calea aerului. De asemenea s-au identificat trei operațiuni efectuate de către armata SUA din porturile de la Marea Neagră care transporta o valoare estimată de 4.700 de tone de arme și muniții către Marea Roșie și Turcia începând din decembrie 2015.

O chestiune de legalitate

Comerțul mondial de arme este reglementat de trei straturi legislative interconectate – naționale, Uniunea Europeană, UE și internaționale - dar nu există mecanisme formale pentru a-i pedepsi pe cei care încalcă legea.

În cazul Siriei, în prezent nu există sancțiuni privind furnizarea de arme opoziției. Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Muntenegru, România, Serbia și Slovacia sunt semnatare ale Tratatului privind comerțul cu arme al ONU, care a intrat în vigoare în decembrie 2014 și presupune măsuri pentru a preveni comerțul ilicit și deturnarea de arme.

Statele membre ale UE sunt de asemenea reglementate de poziția juridică obligatorie comună din 2008 privind exportul de arme, care necesită ca fiecare țară să ia în considerare opt criterii în momentul accesării cererilor de licențe de export de arme, inclusiv dacă țara respectă drepturile internaționale ale omului, păstrarea păcii regionale, securitatea și stabilitatea, precum și măsurile de prevenire a riscului de deturnare.

Arabia Saudită, rol cheie în finanțarea terorismului Islamic

Aprovizionare Logistică: cu  Cargo Bilete și airdrops. Cele mai frecvente au fost zborurile operate din Belgrad, capitala Serbiei. Zborurile au fost  confirmate că transportau arme și s-au îndreptat spre baze militare din Arabia Saudită sau EAU și au fost efectuate de către transportatori de arme regulare.

Cel puțin 68 de zboruri de marfa din Serbia, Slovacia, Bulgaria și Republica Cehă au efectuat mii de zboruri cu tone de muniții în ultimele 15 luni către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iordania, trei furnizori cheie ale rebelilor sirieni. lui 2015 conform analizei International Center for Criminal Intelligence (SUA).

Statisticile de zbor ale UE furnizează dovezi suplimentare privind amploarea operațiunii. Ele dezvăluie că avioanele care zboară din Bulgaria și Slovacia au livrat 2.268 de tone de marfă - egal cu 44 de zboruri cu avionul cel mai frecvent utilizate - Ilyushin II-76 - din vara anului 2014, la aceleași baze militare în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Distribuind armele

Cumpărările de arme pentru Siria de către saudiți, turci, iordanieni și EAU sunt apoi dirijate prin intermediul a două facilități de comandă secrete - numite Militare Operation Center (BOM) - în Iordania și Turcia.

Aceste unități - personal special de securitate și oficiali militari din Golf, Turcia, Iordania și SUA - au coordonat distribuirea de arme către grupuri de opoziție siriene verificate, în conformitate cu informațiile Atlanta Carter Center, un think tank pe securitate.

Și Republica Moldova este implicată

Compania moldovenească AeroTransCargo a efectuat șase zboruri în vara anului 2015 care au avut cel puțin 250 de tone de muniție, între bazele militare din Arabia Saudită și Aeroportul International Esenboga din Ankara, capitala Turciei ( se pare un punct de sosire pentru arme și muniții destinate rebelilor sirieni). Arme care proveneau din fostele state din Cehoslovacia, Iugoslavia, Serbia, Croația și Bulgaria sunt acum prezente pe câmpurile de luptă ISIS din Siria și Yemen. În timp ce experții cred că țările continuă să se sustragă de la responsabilitatea lor, coridorul de arme adaugă mai mult și mai mult combustibil la un mizerie.