Pe vremuri, la tribuna a II-a a fostului „23 August” era agățat un banner cât tot tunelul pe care ieșeau jucătorii. „Acum ori niciodată”. Zeci de ani îndemnul a mers la braț cu „tricolorii”. Uneori a funcționat, de multe ori nu. Meciul de azi de pe „Parc des Princes” poate fi unul din gama asta, chit că bannerul nu va exista pe bătrânul stadion al Parisului.


Jucătorii au chef de glume

Elvețienii au aprins becule țele după meciul nostru cu Franța. Antrenorul Vladimir Petkovici, care s-a născut în Bosnia, la Sarajevo, ne vede favoriți. Portarul Yann Sommer, care apără în Bundesliga, la Monchengladbach, a dat alarma: „Românii sunt periculoși pe contraatac. Ei vor fi însă nevoiți să atace, fiindcă nu au obținut nici un punct în primul meci”. Anghel Iordănescu a venit la conferința de presă mai destins decât înaintea partidei cu „cocoșii”. A repetat însă ceea ce spusese după meci. „Problema noastră a fost să refacem jucătorii, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Sper că meciul cu Elveția ne va demonstra că am reușit acest lucru”. Dacă selecționerul era destins, cei trei jucători care l-au însoțit ieri, Săpunaru, Chipciu și Keșeru, s-au ținut chiar de glume. „Ești pregătit să joci 90 de minute?”, a fost întrebat Keșeru. „Întrebarea e pentru Claudiu sau pentru nea Puiu?”, a răspuns înaintea tuturor, Săpunaru. Tot Săpunaru a fost întrebat despre falimentul Rapidului. „Deocamdată sunt la Euro. Despre Rapid să răspundă cei vinovați care au dus echipa în această situație”. A continuat și stelistul Chipciu: „Vreți să vorbesc și eu de Rapid?”

Iordănescu nu recunoaște „cazul Alibec”

O singură dată s-a enervat „Generalul”. În „Gazeta Sporturilor” a apărut o informație potrivit căreia la pauza meciului cu Franța, Alibec ar fi fumat în vestiar! „Sunteți un mare mincinos. Nu este adevărat, eu oricum eram atent la meci, iar secunzii nu m-au informat despre acest lucru. Din punctul meu de vedere, era mai bine dacă rămâneați acasă”, s-a aprins Iordănescu la adresa lui Justin Gafiuc, unul dintre trimișii ziarului la Paris.

Pentru „Evenimentul zilei”, o persoană din anturajul naționalei a spus că de fapt, jucătorul a fumat în vestiar, dar la finalul meciului. Se pare că a fost văzut inclusiv de un oficial UEFA, care a informat staff-ul FRF. Iordănescu și-a amintit de meciul de la Detroit, de la Mondialul american. „Nu am amintiri plăcute de la acel 1-4. Veneam după extraordinara victorie cu Columbia și am intrat un pic înfumurați. Dar am legat de atunci o frumoasă prietenie cu Roy Hodgson, antrenorul de atunci al Elveției și selecționerul actual al Angliei”.

8.000 de fani alături de „tricolori”

Iordănescu a admis că s-a decis în mare asupra formației, dar că „în această noapte voi lua decizia finală. Am văzut de trei ori meciul cu Franța, o dată în noaptea de după meci, a doua zi dimineața și la prânz. Știu unde am greșit și ce avem de făcut contra Elveției”. Se pare că Iordănescu îl va titulariza pe Keșeru în locul lui Florin Andone și se gândește dacă să-l introducă pe Gabi Torje în locul lui Adi Popa

Echipa României va fi încurajată diseară de aproximativ 8.000 de fani, ceva mai mult de jumătate decât cei care i-au susținut pe „tricolori” contra Franței. Asta se datorează capacității reduse a stadionului „Parc des Princes”, care are doar 45.000 de locuri, față de cele 80.000 ale lui „Stade de France”. Tot în această seară, de la ora 22.00, ora României, în celălalt meci al grupei, Franța va juca împotriva Albaniei. Se pare că, nemulțumit de evoluția acestora contra „tricolorilor”. Deschamps îi va înlocui pe Pogba și Griezmann cu Coman și Martial.

Grădinescu a comentat la 1-4 în SUA

Ca și la meciul cu Franța, partida cu Elveția va fi comentată la Dolce Sport de cuplul Emil Grădinescu – Vlad Enăchescu (foto). Primul a comentat și meciul de la World Cup ,94, când elvețienii ne-au învins cu 4-1, la Detroit, pe arena „Silverdome”, una care era acoperită și se transformase într-o adevărată seră pe timpul meciului. „A fost ceva teribil. Efectiv, se făcuse baltă în jur de la transpirația care curgea de pe mine, asta în condițiile în care munceam doar cu vocea. Îmi închipui ce a fost acolo, jos, pe teren. Sper să-mi iau și eu, și echipa națională revanșa pentru acel 1-4”, a declarat Grădinescu. Dolce Sport va face azi un veritabil maraton tv. Vor fi transmisii live și emisiuni realizate chiar de la „Parc des Princes”, unde postul îi va avea invitați pe Panduru, Andone, Contra și Rădoi. De asemenea, va fi transmisă sosirea celor două echipe, împănată cu imagini din vestiarul „tricolorilor”. Vlad Enăchescu a precizat pentru „Evenimentul zilei” că „o zi de producție ne costă câteva zeci de mii de euro, am stabilit toate detaliile cu organizatorii de acum câteva luni. Nu facem asta pentru rating, de fapt nu doar pentru rating, ne facem meseria, pentru noi și pentru public”.