România e în doliu! S-a stins o minte sclipitoare a țării. Era un om remarcabil

sursa: Arhiva EVZ

A murit la 89 de ani profesorul Apostol Stan, care a fost cercetător științific principal în cadrul Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române.

A murit la vârsta de 89 de ani profesorul Apostol Stan, istoric și fost cercetător științific principal în cadrul Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, cel care a reconstituit biografiile lui Iuliu Maniu şi Ion Mihalache.

Mesaj transmis pe Facebook după ce istoricul Apostol Stan s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani

Vestea tristă a fost dată pe contul de Facebook de istoricul Cristian Vasile. „Mai ales după 1989 s-a dedicat şi istoriei contemporane reconstituind cu probitate biografiile lui Iuliu Maniu (Iuliu Maniu. Naţionalism şi democraţie”, a menționat istoricul.

Am aflat azi o veste extrem de trista. S-a stins din viata profesorul Apostol Stan (18 ianuarie 1933-3 februarie 2022), istoric modernist si contemporanist, fost cercetator stiintific principal la Institutul de Istorie N. Iorga (Academia Romana). Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

„După 1989 s-a dedicat şi istoriei contemporane reconstituind cu probitate biografiile lui Iuliu Maniu”

A fost un nume important al istoriografiei moderniste (cu contribuţii esenţiale despre revoluţia de la 1848, situaţia agriculturii, a categoriilor sociale din secolul al XIX-lea, a vieţii parlamentare ş.a.m.d.).

Însă mai ales după 1989 s-a dedicat şi istoriei contemporane reconstituind cu probitate biografiile lui Iuliu Maniu (Iuliu Maniu. Naţionalism şi democraţie. Biografia unui mare român, Editura Saeculum I.O., 1997) şi Ion Mihalache (Ion Mihalache: destinul unei vieţi, Editura Saeculum, 1999)”, a scris în mesajul respectiv istoricul Cristian Vasile.

„Ultimul întemeiat pe studierea propriului dosar de urmărire întocmit de poliţia politică”

„A realizat mai multe volume consacrate revoluţiei din decembrie 1989, inclusiv din perspectivă memorialistică (Revoluţia română văzută din stradă, decembrie 1989-iunie 1990, Editura Curtea Veche, 2007), precum şi analizei istoriografiei din timpurile comunismului (Istorie şi politică în România comunistă, Editura Curtea Veche, 2010;

De veghe la scrierea istoriei: Securitatea, Editura Curtea Veche, 2012) – ultimul întemeiat pe studierea propriului dosar de urmărire întocmit de poliţia politică”, a mai menționat Cristian Vasile în mesajul postat pe rețeaua de socializare.