Evenimentul Zilei > Actualitate > România duce lipsă de roboţi
România duce lipsă de roboţi

România duce lipsă de roboţi

România se află printre ţările din Uniunea Europeană cu cel mai mic procent de companii care folosesc roboţi, atât în activitatea de producţie, cât şi în cea de prestări servicii.

Din lotul codaşelor mai fac parte Cipru, Estonia, Grecia, Lituania şi Ungaria. Date în acest sens au fost publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În acelaşi raport sunt evidenţiate şi statele de prim rang, din acest punct de vedere. Acestea sunt Spania, Danemarca, Finlanda şi Italia.

În Spania, de pildă, campioană absolută, 11% din companii folosesc roboţi. Aceasta e urmată de Danemarca şi Finlanda, cu 10%, şi Italia, cu 9%. La nivelul Uniunii Europene, ca medie, 7% dintre companii folosesc roboţi, atât în fabrici, cât şi în vastul domeniu al serviciilor publice.

Se mai constată, în acelaşi timp, că roboţii au pătruns mai mult în cadrul marilor întreprinderi. Pe acest segment, 2% dintre întreprinderile care au peste 250 de angajaţi folosesc şi roboţi pentru diverse procedee industriale. În schimb, roboţii au succes redus în cazul întreprinderilor medii (12%) şi mici (5%).