Suntem în plin sezon de gripă încă de la mijlocul lunii octombrie și cu toate că încă nu au fost raportate decese cauzate de temutul virus gripal, o situație asemănătoare celei de anul trecut, când epidemia a omorât 138 de români, este iminentă, mai ales în condițiile în care pe piață sau la cabinetele medicilor de familei nu se găsește vaccinul care ne-ar putea salva viața.
Până în momentul de față, în România au fost depistate 19 cazuri de gripă clinică, mai puține comparativ cu cele raportate anul trecut, când la început de sezon s-au prezentat la unitățile medicale din țară 23 de pacienți cu același diagnostic. Totodată, numărul pacienților cu infecții respiratorii acute, printre care și pneumonii, a fost de 84.603, cu 7% mai mic față de cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (90.982) și cu 9.7% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (77.033).
Scăderea ratei de vaccinare, o amenințare pentru copii
Pe lângă gripă, ne pândește și rujeola, iar scăderea ratei de vaccinare reprezintă cea mai mare amenințare pentru copiii din mai multe țări, printre care și România, spun specialiștii. În ceea ce privește țara noastră, rujeola continuă să facă victime și parcă numărul acestora crește de la an la an, mai ales din cauza dezinformării sau a lipsei de încredere a părinților cu privire la vaccinare.
Până la data de 22.11.2019 au fost diagnosticați nici mai mult nici mai puțin de 18.645 de pacienți cu rujeolă, dintre care 64 au pierdut lupta cu viața. Doar în ultima săptămână, au fost raportate 67 de cazuri nou confirmate, dintre care 21 în Mehedinți, 12 în Sălaj, 10 în Brașov, 7 în Suceava, 6 în Neamț, 5 în Timiș, 2 în București și câte un caz în Bacău, Caraș-Severin, Hunedoara și Prahova.
Difterie și botulism
Gripa și rujeola nu sunt singurele boli contagioase de care ar trebui să ne ferim. În ultimele săptămâni, cea mai mare îngrijorare o reprezintă situația din Ucraina. Autoritățile au început să ia măsuri pentru prevenirea și combaterea difteriei, o boală extrem de contagioasă și potențial mortală, după ce, aproape de granița cu România, au fost înregistrate deja 21 de cazuri.
Unul dintre cazurile care au șocat recent lumea medicală este cel al unui bărbat în vârstă de 68 de ani din Iași care a fost diagnosticat cu botulism, o boală rară, dar mortală, după ce ar fi mâncat o conservă de pește făcută acasă. Acesta se află în comă, internat la Terapie intensivă. Medicii avertizează că, în această perioadă, mai ales că se ține post și sunt dezlegări la pește, oamenii trebuie să fie atenți la calitatea cărnii de pește pe care o consumă.