La Măgurele a fost construit cel mai puternic laser din lume. Aici va funcționa centrul științific internaţional ELI Nuclear Physics. Aparatul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, dar şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale. Cercetătorii susțin că acest aparat ar putea transforma chiar și fierul în aur.
Construcţia se desfăşoară pe o suprafaţă cât mărimea unui teren de fotbal şi toată structura este aşezată pe arcuri speciale pentru a nu trepida deloc, de exemplu, iar reglarea temperaturii şi puritatea aerului se fac la cele mai înalte standarde din lume, potrivit newsteam.ro
În principiu, fasciculele a doi laseri de foarte mare putere, practic cei mai tari din lume, se întâlnesc într-un spaţiu ţinut sub control cu un fascicul de radiaţii gama. Astfel, în incintă se produc câmpuri electrice de puteri cum nu au mai existat pe Pământ care vor desface atomii din interior.
Cancerul, vindecabil în proporţie de 90%
”Aceste cercetări vor pune bazele unor tehnologii în diferite domenii, de la vindecarea cancerului prin protonoterapie, cu o eficientă de 90%, la tratarea deşeurilor radioactive sau obţinerea ieftină a unor elemente foarte greu de produs la ora actuală, cum ar fi molibden 99, folosit în tratamentele medicale. Pe scurt, vom putea transforma un element în altul cu nişte costuri mult mai mici. Conform estimărilor, tehnologiile rezultate din cercetările de la Măgurele, care vor fi vândute prin licitaţie, vor dezvolta afaceri de zeci de miliarde de euro anual. Practic deschidem în România un salt tehnologic extraordinar”, a spus dr. Nicolae Victor Zamfir, directorul general IFIN.
Mai în glumă mai în serios, am abordat problema transformării unui element în altul şi din alt punct de vedere. Adică transformarea fierului în aur, de exemplu, aşa cum visau să facă alchimiştii în Antichitate şi în Evul Mediu. ”Veţi putea transforma fierul în aur?„ ”Da!”, ne-a spus Nicoale Zamfir.
În paranteză trebuie spus că visul alchimiştilor a fost să poată preface orice metal în aur – dar cercetările lor au părut mereu de domeniul magiei. Începând cu secolul al XIX-lea s-a ajuns la concluzia că elementele din sistemul periodic, adică atomii, sunt temelia materiei şi nu se pot modifică, iar alchimiştii au fost luaţi în derâdere. Apoi a apărut fizica atomică care a demnonstrat că un element se poate transforma în altul printr-o intervenţie asupra atomilor. ”În acest moment se poate obţine aur din fier, alchimiştii aveau dreptate, dar la costuri atât de mari încât nu se justifică efortul. Dar după ce vom începe să uitilizăm laserii de mare putere de la Măgurele, nu se ştie…”, a adăugat directorul IFIN.
Hulubei a fost scos din puşcărie ca să facă laserul
Teoria laserului a fost elaborată de Albert Einstein în 1916. Practic este vorba despre amplificarea unui fascicul de lumină la puteri foarte mari. Primul laser din lume a fost relalizat în 1960, iar în 1961 România avea şi ea unul, de producţie proprie.
”Prin anii 1950 un mare savant francez, deţinător al premiului Nobel, a vizitat România şi a fost primit de Gheorghe Gheorghiu Dej, conducătorul de atunci al statului. Francezul a întrebat unde este Horia Hulubei, un fizician român de talie mondială. Hulubei era în puşcărie – deţinut politic. Dej l-a scos şi l-a ajutat să pună bazele institutului care a realizat primul laser românesc. Aşa s-a născut cercetarea în fizica nucleară la noi în ţară”, a spus Victor Zamfir.
I-a bătut Ceauşescu pe ruşi cu „fasciculul de lumină” în 1968?
Conform unor informaţii neconfirmate oficial, în 1968 armata sovietică a încercat să intre în România, în urma unor declaraţii publice făcute de Ceauşescu împotriva ruşilor. Se spune că tancurile acestora au forţat Prutul, dar au fost topite de armele laser ale românilor, iar sovieticii s-au retras neştiind ce se întâmplă. Mult timp după aceea s-a spus oficial că aceasta este o bazaconie şi că laserul nu poate fi folosit ca armă.
Doar că în anul 2008, americanii au declarat că experimentează folosirea unei asemenea arme pe un avion de luptă.
Mai mult, Statele Unite au reuşit să doboare, experimental, două avioane fără pilot cu un ”fascicul de lumină” de tip laser, aşa cum vedem în filmele SF.