Evenimentul Zilei > Economie > România, în pericol să rămână în beznă. Probleme la nivel național
România, în pericol să rămână în beznă. Probleme la nivel național

România, în pericol să rămână în beznă. Probleme la nivel național

De două ori țara noastră a fost de două ori în pragul unui impas energetic care a trecut prin momente energetice dificile

Țara noastră a fost foarte aproape în acest an în pragul unui black-out (pana de curent generală la nivel naţional), cel mai recent caz fiind săptămâna trecută, odată cu oprirea unui reactor de la Cernavodă şi a centralei de la Brazi, a declarat, vineri, Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Downstream Gas, în cadrul unei conferinţe de profil, informează digi24.

„România a fost foarte aproape de black-out de două ori în acest an, o dată la începutul anului, în iarnă, şi a doua oară zilele trecute, când au fost oprite atât Unitatea 1 de la Cernavodă, cât şi centrala de la Brazi”, a spus Franck Neel, prezent la conferinţa „Evoluţia preţului gazelor naturale prin restructurarea sectorului”, organizată de publicaţia Financial Intelligence.

Potrivit lui Neel, acest lucru a fost cauzat de lipsa capacităţilor de producţie.

„Nu este suficientă capacitatea de generare şi nu pot fi finanţate investiţiile în noi capacităţi de generare pentru că nu există posibilitatea încheierii unor contracte pe termen lung. Deci trebuie să vindem totul pe o piaţă parţial reglementată, nu poţi finanţa proiecte noi”, a spus Neel, care este şi preşedintele Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze din România.

În urmă cu o săptămână, unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost oprită începând de miercuri, timp de șapte zile, perioadă care a coincis cu o hidraulicitate scăzută şi cu o producţie mică de energie eoliană.

România a utilizat la capacitate maximă linia de interconectare cu Ungaria și a dus la creşterea vertiginoasă a importurilor.

Preţul energiei pe piaţa spot din România a fost cea mai mare din regiune, de multe ori dublu faţă de celelalte ţări.