Transportul feroviar din România va beneficia de o "infuzie" de 58 de trenuri noi. Cel puțin așa ne promite guvenul prin vocea premierului Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că Guvernul pe care-l conduce va aproba un proiect major de investiţii prin care va conecta orașele mari prin transportul feroviar.
58 de trenuri electrice noi
România va cumpăra 58 de trenuri electrice noi, iar investiția, de 3,3 miliarde lei, va fi acoperită din fonduri europene.
"13 municipii reşedinţă de judeţ vor fi interconectate, printre această investiţie. Vorbim de Braşov, Craiova, Brăila, Galaţi, Bacău, Focşani, Arad, Deva, Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Oradea”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de guvern, citat de romaniatv.
Premierul a adăugat că guvernul are un obiectiv important și în privinţa infrastructurii rutiere: varianta de ocolire a oraşului Buftea. "Este o investiţie de peste 515 milioane de lei extrem de necesară pentru finalizarea autostrăzii de centură A0”, a mai spus prim-ministrul.
Rutele pe care vor circula noile trenuri
Cele 58 de trenuri noi sunt de scurt parcurs, RE-R2 și RE-R3, cu 200, respectiv 160 de locuri.
În primă fază, achiziția vizează 24 de rame electrice RE-R3 de 200 de locuri, care trebuie livrate în 38 de luni și vor circula pe următoarele rute de pe rețeaua feroviară publică electrificată: Arad – Deva – Simeria, Alba Iulia – Cluj-Napoca și Oradea – Huedin.
Celelalte 34 de rame electrice RE-R2 de 160 de locuri vor trebui livrate în 41 de luni, și vor circula pe rute: Sighișoara – Brașov, Craiova – Caracal – Roșiori de Vede, Craiova – Drobeta-Turnu Severin, Bacău – Focșani și Buzău – Brăila – Galați.
Ambele achiziții sunt finațate din Programul Transport 2021-2027 și de la bugetul de stat și reprezintă prima fază dintr-un pachet de 143 de rame electrice de scurt parcurs.