România, criticată în discursul de adio al ambasadorului SUA

România, criticată în discursul de adio al ambasadorului SUA

Nicholas Taubman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a criticat, în ultimul discurs susţinut în calitatea sa diplomatică, sistemul sanitar românesc, infrastructura slab dezvoltată şi corupţia rămasă la cote îngrijorătoare.

"Fiţi siguri, lupta împotriva corupţiei nu a fost o cruciadă personală condusă de Nick Taubman, ci o prioritate a preşedintelui şi a Guvernului Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a ONU. Din discuţiile avute cu românii de rând ştiu că şi pentru ei este o prioritate", a declarat ambasadorul SUA,citat de RTV.

Excelenţa Sa a fost, în cei trei ani petrecuţi în Bucureşti, un critic dur al reformelor din justiţia din România.

"Nu poţi să vorbeşti despre o ţară care are şanse de a deveni unul dintre statele cu un standard de viaţă ridicat fără să menţionezi problema corupţiei. Corupţia este opusul democraţiei şi al statului de drept. Actele de corupţie nepedepsite scad încrederea şi credibilitatea unei democraţii şi frânează creşterea economică şi investiţiile", a subliniat diplomatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Singura soluţie este asigurarea unei justiţii echitabile şi rapide, bazate pe litera legii, pentru toţi cetăţenii", a oferit ambasadorul rezolvarea problemelor generate de corupţie.

În opinia Excelenţei Sale, problema corupţiei îşi are originea în natura umană şi nu poate fi eradicată complet în nicio ţară.

În discursul său, ambasadorul a ţinut să amintească de faptul că opiniile sale au revoltat în repetate rânduri clasa politică românească.

"În unele cazuri mi-am exprimat clar opinia, iar anumite persoane au spus că aceste lucruri nu se cuvin a fi comentate de un diplomat.

Ceea ce am spus am spus din inimă, ca de la prieten la prieten", a precizat ambasadorul. Printre parlamentarii la care acesta a făcut referire se află şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

Cu toate acestea, Nicholas Taubman este încrezător în viitorul României. "În unele cazuri mi-am exprimat clar opinia, iar anumite persoane au spus că aceste lucruri nu se cuvin a fi comentate de un diplomat. Ceea ce am spus am spus din inimă, ca de la prieten la prieten", a mărturisit acesta.

Citiţi şi: Taubman critică sistemul de sănătate românesc