Evenimentul Zilei > Justitie > România criticată de GRECO, din cauza modificărilor aduse legilor Justiţiei
România criticată de GRECO, din cauza modificărilor aduse legilor Justiţiei

România criticată de GRECO, din cauza modificărilor aduse legilor Justiţiei

România este criticată de Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO), din cauza progreselor limitate pe care ţara noastră le-a făcut în acest domeniu.

Organismul anticorupţie ale Consiliului Europei a comunicat azi rezultatul sesiunii plenare desfăşurată la Strasbourg între 18 şi 22 iunie.

Astfel, GRECO “remarcă progresele limitate înregistrate în implementarea recomandărilor raportului ad-hoc cu privire la România, adoptat în martie 2018 (…), şi l-a invitat pe şeful delegaţiei României să transmită secretariatului până la 31 decembrie un raport de situaţie scris legat de chestiunile enumerate în raportul ad-hoc sus-menţionat, precum şi un raport de situaţie legat de runda a patra de evaluare aflată în desfăşurare”, arată comunicatul preluat de Agerpres.

României i se solicită să renunţe la o serie de prevederi ale modificărilor din legislaţia privind Justiţia.

''GRECO cere României în special să renunţe la crearea noii secţii speciale de procurori pentru investigarea delictelor din sistemul judiciar.

De asemenea, raportul ia notă de controversatul proces, iniţiat în februarie 2018, de destituire a şefului biroului specializat al procuraturii anticorupţie (DNA) şi îşi reiterează apelul de luare a unor măsuri de protecţie suplimentare legate de procedurile de numire şi de revocare a procurorilor-şefi de către puterea executivă''.