România, condamnată de CEDO de 34 de ori într-un an

Peste 8.600 de cetăţeni au reclamat România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe parcursul anului trecut, iar în 34 de cauze s-a constatat că statul a încălcat drepturile cetăţenilor.

Asta arată o statistică publicată ieri de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce patru membri ai acestui for au vizitat instanţa de la Strasbourg, la finele lunii februarie. La fel ca şi în anii trecuţi, România se menţine pe locul al treilea în topul ţărilor cu cele mai multe plângeri la CEDO, după Rusia şi Turcia.

Aproximativ 70%-80% din aceste plângeri au fost însă respinse ca inadmisibile, întrucât nu se refereau de fapt la încălcări ale drepturilor omului. Cele mai multe reclamaţii depuse de cetăţenii români anul trecut au vizat refuzul instituţiilor din România de a pune în executare hotărâri judecătoreşti definitive, încălcarea dreptului la proprietate, impozitarea pensiilor militarilor, arestarea preventivă, durata prea mare a procedurilor în justiţia internă, încălcarea dreptului la acces în instanţă prin stabilirea unor taxe de timbru prea mari, condiţiile de detenţie din închisorile româneş ti şi practica neunitară a instanţelor.

În ceea ce priveşte dreptul la proprietate, majoritatea românilor s-au plâns de situaţ iile în care există două titluri de proprietate, deţinute de persoane diferite asupra aceluiaşi bun şi de faptul că Fondul Proprietatea nu ar oferi o reparaţie efectivă pentru imobilele naţionalizate de regimul comunist şi care nu au fost înapoiate proprietarilor.