România, codașă la supraviețuirea după un diagnostic de cancer. Cifre îngrijorătoare

România, codașă la supraviețuirea după un diagnostic de cancer. Cifre îngrijorătoareSursa foto: Arhiva EVZ

România este pe ultimele locuri la supraviețuirea după un diagnostic de cancer. Mai mult de o treime din femeile din țara noastră care au cancer la sân piert lupta cu boala, potrivit statisticilor.

Duminică mai multe clădiri din țară au fost iluminate în roz, culoarea speranței, pentru bolnavii de cancer. Cu toate astea, România este pe ultimele locuri în ceea ce privește supraviețuirea după un diagnostic precum cancer de sân sau pulmonar. Ieri a fost pentru a 23-a oară când Fundația Renașterea a pledat pentru acces gratuit la tratament pentru femeile din România. Și Simona Halep și Andreea Esca au participat la eveniment. Ele au declarat că sunt alături de toți românii care suferă de această boală grea.

Simona Halep: „Ca sportivă, dar mai ales ca femeie știu cât de importantă este prevenția, așa că, le rog pe toate femeile din țara noastră să meargă anul la controalele medicale. Sănătatea este cea mai importantă și asta o spun din tot sufletul, mai ales în aceste momente.”

Andreea Esca: „98 la sută dintre cazurile de cancer de sân depistate timpuriu pot fi vindecate. De asemenea, fundația Renașterea își dorește să existe un program de screening național gratuit astfel încât toate femeile să poată depista o asemenea boală timpuriu pentru că asta înseamnă extrem de mult, este esențial pentru tratatrea acestei boli.”

Românii nu își permit tratamentele de cancer

Mihaela Geoană, președintele fundației, a declarat că mulți români află prea târziu că au această boală pentru că nu merg la doctor. O altă problemă este că tratamentele nu sunt gratuite. Mihaela Geaonă speră ca toate femeiel să aibă acces gratuit la monografii și la teste babeș papanicolau.

România, codașă la supraviețuirea după un diagnostic de cancer. Cifre îngrijorătoare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Mihaela Geoană, președintele fundației: „Noi depistăm foarte târziu aceste boli. Nu le depistăm pentru că nu ne ducem la medic. Pe de altă parte pentru că nu sunt gratuite. De accea ne bucurăm ca în planul național de cancer care sperăm s fie implementat cât de curând, va fi acces gratuit pentru toate femeile la monografii și teste babeș papanicolau.”

În Romania sunt diagnosticate cu cancer mamar aproximativ 10.000 de femei. Mai mult de o treime dintre ele mor din cauze acestei boli. În tara noastră, peste 50% dintre paciente sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV. Ministrul Alexandru Rafila, a spus că este hotărât în cee ce privește implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Ministerul Sănătății este extrem de hotărât în cee ce privește implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului. Vom avea programe de screening la nivel național”, potrivit știrileprotv.