România, cel mai mare furnizor de combustibil pentru Ucraina. Aproximativ un milion de tone livrate în 2022

Sursa foto: Arhiva EVZ

De când a început războiul În Ucraina, ţara noastră a devenit unul dintre furnizorii importanți de carburanţi pentru această ţară. Anul trecut, România exportat acolo peste 900.000 de tone. Adică de 50 de ori mai mult decât în urmă cu 2 ani, conform raportului Autorității Vamale Române.

În anul 2022, cantitățile de combustibil exportate de România în Ucraina au crescut atât pentru benzină cât și pentru motorină. Potrivit raportului Autorității Vamale din România, anul trecut România a exportat aproximativ 700.000 de tone de motorină în Ucraina, față de o mie de tone cât a exportat în 2021. Iar exporturile la benzină au ajuns la peste 200 de mii de tone în 2022, de peste 11 ori mai mult față de 2021.

România a fost cel mai mare furnizor de combustibil pentru Ucraina

De la izbucnirea războiului ruso-ucrainean, în urmă cu aproape un an, România a devenit cel mai mare furnizor de combustibil al Ucrainei, potrivit unei prelucrări de date ale Autorității Vamale Române (AVR).

Exporturile românești de carburanți către Ucraina au crescut de 30 de ori anul trecut, ajungând la 983,4 mii de tone, în timp ce alte 251,3 mii de tone de carburanți din alte țări au intrat în țara devastată de război prin România - de 96 de ori mai mult decât în anul precedent. Calculele care plasează România în fruntea listei de țări furnizoare de combustibil vin de la autoritățile ucrainene.

Ucraina a ajuns astfel în topul statelor unde trimitem cele mai mari cantități de motorină, arată datele Institutului Național de Statistică. Însă cea mai mare cantitate din țara noastră merge în Republica Moldova și Bulgaria.

Eugenia Gusilov, expert energie: „Ei funcționează acum pe generatoare, acele generatoare care susțin activiatea unui spital, al unei unități educaționale, ele funcționează pe motorină sau benzină, inclusiv activitatea armatei”.

Guvernul ucrainean a creat condiții pentru creșterea importurilor de combustibil

Combustibilul este vital pentru operațiunile militare și pentru funcționarea economiei, precum şi ca urmare a prăbuşirii sistemului energetic, după ce rușii au distrus o mare parte din centralele electrice din Ucraina.

„Suntem dependenți în mod critic de importurile de produse petroliere din cauza atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii petroliere ucrainene. Prin urmare, Guvernul ucrainean a creat condiții pentru creșterea importurilor de combustibil. În prezent, 95% din benzina importată și 72% din motorina importată provin din țările UE, în frunte cu România, Lituania, Slovacia, Grecia, Bulgaria și Polonia. De asemenea, reacțiile pieței arată treptat că rezervele noastre de petrol sunt în creștere, pe măsură ce importurile continuă să crească”, a declarat ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sviridenko.

Potrivit ministrului ucrainean, acesta este motivul pentru care pe piața ucraineană nu există o cerere panicată pentru combustibil, nu există cozi la stațiile de alimentare și nu există creșteri bruște ale prețurilor: „Importăm cantități mari, ceea ce ne permite să îndeplinim în condiții de siguranță nevoile forțelor armate și ale serviciilor de urgență, în timp ce, suntem capabili să furnizăm combustibil pentru agricultură și transportul public”, a declarat Iulia Sviridenko.

În paralel, și cantitățile de combustibil care au tranzitat țara noastră în drum spre Ucraina s-au mărit. Peste 152.000 de tone au trecut prin România în 2022, față de doar 300 de tone, în 2021, potrivit stirileprotv.ro.