Evenimentul Zilei > Economie > România, cel mai bun rezultat agricol din istorie. Afaceri de aproape 8 miliarde de euro
România, cel mai bun rezultat agricol din istorie. Afaceri de aproape 8 miliarde de euro

România, cel mai bun rezultat agricol din istorie. Afaceri de aproape 8 miliarde de euro

România înregistrează, în acest an, cel mai bun rezultat agricol din istorie, potrivit unei analize publicate marţi de KeysFin. Analiștii citați au coroborat datele Ministerului Agriculturii, care arată că producţia de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone faţă de anul trecut, depăşind 10 milioane de tone, iar cea de porumb ar urma să se situeze între 14,5 şi 15 milioane tone. În aceste condiţii cifra de afaceri din agricultură se apropie de nivelul de 8 miliarde de euro.

În acest context, România va prelua coroana de cel mai mare producător european de porumb, arată estimările Asociaţiei Generale a Producătorilor de Porumb (AGPM), scrie News.ro. În plus, şi la orz şi orzoaică, România a avut o producţie bună, mult mai mare ca anul trecut.

Potrivit analiştilor de la KeysFin, performanţa spectaculoasă din sectorul agricol se datorează investiţiilor majore din sector. ”S-au făcut investiţii semnificative în optimizarea fluxurilor de producţie, de la folosirea unor seminţe performante la eficientizarea şi modernizarea lucrărilor de întreţinere a culturilor şi recoltare mecanizată, inclusiv prin monitorizarea prin satelit. Din multe puncte de vedere, agricultura românească a făcut paşi uriaşi spre modernizare, iar efectele se văd în recoltele tot mai mari, de la an la an”, afirmă analiştii KeysFin.

În agricultura românească activează în prezent 12.727 de companii specializate în cultivarea plantelor (peste 64% din totalul afacerilor din agricultură), iar alte 3247 de firme (29% din totalul cifrei de afaceri ) se cocupă de creșterea animalelor, în  timp ce în sectorul activităţilor agricole mixte activează 1272 companii, care asigură 7,6% din totalul business-ului din agricultură. Potrivit datelor KeysFin, afacerile din agricultură au crescut cu 20,7% în 2017 faţă de 2013 şi cu 6,8% faţă de 2016, ”la nivelul de 35 miliarde de lei, iar pentru 2018, se estimează depăşirea nivelului de 36 miliarde de lei”, se arată în comunicat.

"Rezultatele excelente de producţie pentru grâu şi porumb ar urma să contribuie semnificativ la acest rezultat record, temperat însă, din păcate, de problemele majore din sectorul creşterii animalelor, acolo unde pesta porcină a afectat semnificativ afacerile producătorilor şi distribuitorilor. (…) Agricultura românească se află în plin proces de consolidare, dovadă că în piaţă au avut loc, în ultimii 2-3 ani, foarte multe fuziuni şi achiziţii. Sunt investitori străini, în principal, care au preluat mari suprafeţe de terenuri şi ferme, oferind suportul logistic care a permis dezvoltarea acestor recolte record, în ciuda problemelor cu seceta”, au mai spus aceştia.

Numărul angajaţilor din agricultură a crescut 6% faţă de 2013, la 85.400, dar a scăzut cu 2% faţă de 2016. Interesant este şi faptul că, în 2017, costul mediu per angajat a crescut mult mai rapid decât productivitatea muncii, cu 63,4% faţă de 2013 şi cu 18% faţă de 2016, la 3540 lei per angajat. Productivitatea muncii din acest sector a marcat, anul trecut, un avans de 14% faţă de 2013 şi de 9% faţă de 2016”, mai afirmă experții.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: