România, campioana zonelor sărace din UE

România domină în clasamentul negativ al activităţii economice pe regiuni în UE, deţinând, în anul 2005, şase poziţii în topul celor 15 cel mai puţin active şi, implicit, al celor mai sărace regiuni ale blocului comunitar.

Potrivit Comisiei Europene, regiunea nord-est a României are cel mai mic produs intern brut (PIB) pe cap de locuitor, nivelul acestuia - după eliminarea distorsiunilor generate de diferenţele dintre puterile de cumpărare - fiind de 24% din media UE.

Dintr-un total de opt regiuni din România luate în calcul, alte cinci, respectiv Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Sud-Est, Nord- Vestul şi Centru, se află printre ultimele 15 poziţii ale clasamentului, în timp ce Bulgaria are cinci, iar Polonia - patru. Topul este realizat la nivelul UE în funcţie de Standardul Puterii de Cumpărare (SPC), un indicator agregat care elimină discrepanţele generate de puterea de cumpărarea la exprimarea PIB-ului în euro.

Primele trei regiuni sunt centrul Londrei, cu 303% din media europeană, Marele Ducat de Luxemburg, cu 264%, şi regiunea Bruxelles-Capitala, cu 241%. Aşa cum precizează Eurostat, clasamentul este puternic influenţat de fluxurile de navetişti. Astfel, centrul Londrei este puternic ridicat de activităţile economice ale persoanelor care nu locuiesc acolo.

Invers în cazul României, anumite regiuni se plasează în coada clasamentului din cauza migraţiei interne sau internaţionale a forţei de muncă.

Vezi aici un extras din raportul Eurostat, care cuprinde toate regiunile din ţările UE.