România, campioană la suprafeţe cultivate, codaşă la producţie

Anul 2013 a fost unul foarte bun pentru fermieri, dacă vom compara producţiile obţinute cu cele din 2012, an în care aceştia au cerut decretarea stării de urgenţă în agricultură din cauza secetei.

Astfel, producţia de cereale pentru boabe a crescut cu aproape 64% anul trecut, faţă de 2012, potrivit rezultatelor cercetării statistice "Producţia agricolă vegetală la principalele culturi, în anul 2013", publicată azi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Producţia de porumb a crescut de două ori în 2013. România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată cu porumb, iar la producţie s-a situat pe locul doi, după Franţa, din cauza unui randament net inferior. Dealtfel, randamentul la porumb realizat de România este cel mai mic faţă de cel al principalelor state membre.

La grâu, producţia totală a crescut cu 31,2%, la 7.428 mii de tone. Din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu grâu, în anul 2013, România s-a situat pe locul patru după Franţa, Germania şi Polonia, iar la producţia obţinută, pe locul şase, după Franţa, Germania, Regatul Unit, Polonia şi Spania. În ceea ce priveşte randamentul, ţara noastră se află printre ultimele ţări în rândul statelor membre, arată INS.

În ceea ce priveşte leguminoasele, suprafaţa cultivată a scăzut cu 2,2%, însă producţia a crescut cu 12,7% datorită randamentului la hectar, care a înregistrat o creştere de15,3%.

Fermierii au înregistrat performanţe şi privind rapiţa şi floarea soarelui. Astfel, la rapiţă, producţia a crescut de aproape cinci ori în 2013 comparativ cu 2012, în principal datorită creşterii suprafeţei cultivate de 2,7 ori. La floarea soarelui, producţia a crescut cu 52,7% şi la soia cu 45,2%. Suprafaţa cultivată cu soia a scăzut cu 13,8%.

Floarea soarelui se numără printre culturile cu tradiţie în România. Atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate cât şi al producţiei, în anul 2013, România s-a situat pe primul loc în rândul principalelor state membre.

Producţia de cartofi a crescut cu 31,8%, datorită creşterii randamentului la hectar cu 42,0%, în condiţiile în care suprafaţa cultivată a scăzut cu 7,1% faţă de anul precedent. În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, în anul 2013, România s-a situat pe locul trei după Polonia, Germania şi pe locul şapte la producţie, după Germania, Olanda, Franţa, Polonia, Regatul Unit şi Belgia, ca urmare a randamentului inferior.

Deşi în 2013 au reuşit să obţină producţii medii la hectar mai mari faţă de anul precedent, fermierii români mai au un drum lung de parcurs pentru a-i ajunge din urmă pe competitorii lor europeni. Totuşi, trebuie precizat că diferenţele dintre randamente sunt influenţate şi de perioada de vegetaţie şi de cantitatea de îngrăşăminte folosită.