România și-a lansat campania de promovare a candidaturii pentru un mandat de membru în Consiliul de Securitate al ONU

România și-a lansat campania de promovare a candidaturii pentru un mandat de membru în Consiliul de Securitate al ONU

România și-a lansat, vineri, campania de promovare a candidaturii României pentru un mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2020 - 2021, în prezenţa ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Evenimentul a avut loc la sediul ONU şi s-a bucurat de participarea a numeroşi membri ai corpului diplomatic reprezentând toate grupurile geografice din Organizaţie, precum şi înalţi oficiali din conducerea forului, ceremonia marcând un moment important pentru România din perspectiva unui „angajament de durată pentru Pace, Justiţie şi Dezvoltare”, sloganul sub care se va derula campania ţării noastre, potrivit Agerpres.

Ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat semnificaţia specială a acestui moment pentru diplomaţia română, din prisma confirmării rolului ţării noastre de actor responsabil al comunităţii globale şi a arătat că, din perspectiva României, deţinerea unui nou mandat de membru nepermanent în CS ONU reprezintă un angajament strategic şi un obiectiv la a cărui atingere va participa întregul spectru politic, arată un comunicat de presă.

În cadrul discursului său, Meleşcanu a punctat că, în ceea ce priveşte candidatura României la principalul for global cu responsabilităţi în domeniul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale, aceasta reflectă angajamentul ţării noastre pentru promovarea principiilor şi valorilor Cartei ONU, precum şi recunoaşterea contribuţiei pe care România a avut-o ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate pe durata a patru mandate precedente, precizează MAE.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trăim într-o lume complexă, volatilă, în care ne confruntăm cu noi şi diversificate provocări cărora trebuie să le facem faţă în fiecare zi. Nevoia unei organizaţii robuste, cum este ONU, care să reprezinte un garant al păcii şi o platformă pentru găsirea celor mai adecvate soluţii este mai mare ca niciodată. Îmi exprim întreaga convingere că ONU va continua să identifice cele mai eficiente instrumente pentru a răspunde provocărilor globale. România îşi va aduce propria contribuţie la eforturile comune, la nivelul ONU, şi va împărtăşi responsabilitatea colectivă în soluţionarea crizelor internaţionale, inclusiv din perspectiva deţinerii mandatului de membru nepermanent în CS ONU”, a declarat şeful diplomaţiei române, citat în comunicat.

Ministrul Teodor Meleşcanu a încheiat vineri seria întâlnirilor la New York prin întrevederea cu Statele mici insulare din Pacific (Pacific Small Islands Developing States), în cadrul căreia au fost convenite impulsionarea relaţiilor bilaterale cu ţările acestei regiuni şi explorarea modalităţilor de îmbunătăţire a cooperării în domenii precum educaţie, sănătate, energie regenerabilă şi turism, schimbări climatice, prin intermediul contactelor politice reînnoite, al delegaţiilor de afaceri şi al numirii de şefi de misiune nerezidenţi pe lângă aceste state.

Reprezentanţii grupului Statelor mici insulare din Pacific au apreciat disponibilitatea României de a colabora cu acestea şi cu alţi parteneri internaţionali în ceea ce priveşte implicaţiile serioase ale securităţii asupra schimbărilor climatice şi pentru a atenua efectele negative ale acestui fenomen asupra comunităţilor în pericol, precizează MAE.

De asemenea, Teodor Meleșcanu a participat la evenimentul dedicat alegerii celor 5 noi membri ai Consiliului de Securitate al ONU (mandatul 2018 - 2019) - Coasta de Fildeş, Guineea Ecuatorială, Kuweit, Olanda (care partajează mandatul cu Italia), Peru şi Polonia.

Conform MAE, vizita ministrului Teodor Meleşcanu la New York, în perioada 31 mai - 3 iunie, a reprezentat un efort diplomatic susţinut de sensibilizare a statelor membre ale ONU referitor la candidatura României, oferind prilejul prezentării principalelor idei, propuneri, proiecte pe care ţara noastră intenţionează să le promoveze atât în cadrul campaniei, cât şi pe durata exercitării mandatului în Consiliul de Securitate.

„Ecourile înregistrate pe parcursul vizitei, alături de interesul exprimat de interlocutori pentru continuarea dialogului şi a cooperării cu România pe temele înscrise pe agenda ONU, dar şi în plan bilateral au reconfirmat larga apreciere de care ţara noastră se bucură în plan internaţional, prin prisma contribuţiei semnificative la avansarea agendei de pace, securitate şi prosperitate a Organizaţiei", subliniază MAE.