"Este ca un film prost: regizorii români au devenit preferaţii cinematografiei mondiale, dar mulţi dintre locuitorii din ţara lor nu le-au văzut producţiile. Statul are doar 70 de cinematografe, majoritatea derăpănate", notează AFP, care face o analiză a lumii filmului din România.
Reporterul francez a vorbit cu regizorul român Radu Mihăileanu, cunoscut pentru pelicula "Trăieşte!", premiată pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2006.
"Regizorii români primesc premii peste hotare şi oameni din toată lumea merg la cinematograf pentru a le urmări producţiile. Mai puţin în România. Ar trebui ca tinerii să fie încurajaţi să meargă la cinema, să vadă un film pe ecran mare şi să înţeleagă că astfel de ieşiri sunt ocaziile perfecte pentru a socializa", crede Mihăileanu.
70 de cinematografe, "majoritatea derăpănate"
Agenţia de ştiri franceză notează că, la finalul dictaturii Ceauşescu, România avea peste 300 de cinematografe. Acum sunt doar 70. Este oferit exemplul unui oraş ca Miercurea Ciuc, unde, momentan, nu funcţionează niciun cinematograf.
"Nimeni nu plăteşte pentru a merge într-un cinematograf unde este frig şi sistemul audio a fost instalat în anii '60", spune şi Corneliu Porumboiu, regizorul producţiei "A fost sau n-a fost".
Excepţia România
Se pare că România este singura ţară din Europa de Est care şi-a pierdut apetitul pentru mersul de cinamatograf. Şeful Unifrance în Europa de Est, Joel Chapron, a declarat că, imediat după căderea comunismului, multe dintre cinematografe au fost închise, fiind neprofitabile.
"În Europa de Est a început construcţia de noi cinematografe şi din ce în ce mai mulţi oameni merg la cinema. Excepţia este România", a adăugat Chapron. Unifrance este o instituţie care promovează filmul francez în afara graniţelor Hexagonului.
Criticul de film Alex Leo Şerban crede că principalul motiv pentru care românii nu merg la cinematograf este că filmele sunt disponibile pe internet, de unde sunt descărcate, de cele mai multe ori ilegal.