România, blocată de un ONG uriaș. Țara noastră nu-și poate exploata bogățiile

Platformă petrolieră din Marea Neagră. Sursa foto: Greenpeace România

Greenpeace, cea mai mare organizație de mediu, critică Ministerul Mediului pentru neglijarea îngrijorărilor oamenilor și pentru emiterea unui acord de mediu pentru proiectul Neptun Deep.

Peste 11.000 de persoane au susținut apelul organizației pentru respingerea acordului, iar peste 24.000 de oameni au semnat o petiție pentru protejarea Mării Negre. Cu toate acestea, ministrul Mediului, Mircea Fechet, nu a luat în considerare niciuna dintre aceste opinii.

Greenpeace cere demisia lui Mircea Fechet

Organizația a acuzat că acordul de mediu fost dat pe repede înainte, iar asta reprezintă o procedură viciată, ce îi pune în pericol pe oameni și nu numai.

În plus, reprezentanții Greenpeace consideră că Mircea Fechet ar trebui să demisioneze, considerând că eliberarea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep a fost considerată dezastruoasă și iresponsabilă.

Activiștii Greenpeace atrag atenția asupra lipsei de transparență, deoarece autoritățile române nu au făcut publice detalii despre substanțele toxice care urmează să fie deversate în Marea Neagră.

În plus, ei ridică problema riscului reprezentat de minele marine. Proiectul urmează să fie implementat în apropierea unei zone de conflict, fără a se evalua impactul minelor marine sau a se propune măsuri adecvate pentru prevenirea riscurilor de explozie.

Mircea Fechet-Greenpeace. Sursa foto: Instagram/ Greenpeace

Proiectul va afecta viața sălbatică din Marea Neagră

Greenpeace subliniază că nu este vorba despre un acord de mediu pentru construcția unui simplu imobil pe malul mării.

Este vorba despre un acord pentru cel mai amplu proiect de exploatare a gazelor fosile din Uniunea Europeană, un proiect cu o durată de operare de peste 20 de ani, care va avea un impact iremediabil asupra vieții sălbatice din Marea Neagră și va contribui în mod semnificativ la criza climatică cu care ne confruntăm deja.

O altă problemă ridicată este cea legată de emisiile de CO2.

Se prognozează că proiectul va produce peste 200 de milioane de tone de CO2, contribuind la accentuarea schimbărilor climatice, inclusiv la creșterea valurilor de căldură, seceta, incendiile forestiere și inundațiile.

Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom și Romgaz

Până în acest moment, niciun reprezentant de la nivelul Ministerului Mediului nu a ieșit public să ofere un răspuns pentru problemele pe care le-am ridicat - riscul minelor marine, substanțele toxice deversate în mare, lipsa consultărilor publice, sutele de milioane de tone de CO2 emise în atmosferă. Și nimeni nu ne explică cum OMV Petrom, care operează platforme cu piloni crăpați și ruginiți în Marea Neagră, primește cu atâta ușurință acordul de mediu.

Domnule Fechet, demisia! Nu mai reprezentați interesele cetățenilor români, ci ale marilor poluatori” a transmis Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România.

Greenpeace. Sursa foto: Instagram

Greenpeace România a intentat acțiuni în justiție împotriva companiilor OMV Petrom și Romgaz, Primăriei și Consiliului Local Tuzla, Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

Le acuză de încălcări în procesele de aprobare și de lipsă de transparență în privința informațiilor cruciale referitoare la substanțele toxice care urmează să fie deversate în Marea Neagră, potrivit știripesurse.ro.