După 23 de ani de la „Declarația de la Snagov”. România are un nou proiect de țară: Trecerea la moneda euro
Editura Evenimentul si Capital

După 23 de ani de la „Declarația de la Snagov”. România are un nou proiect de țară: Trecerea la moneda euro

Autor: | | 4 Comentarii | 1059 Vizualizari

Partidele parlamentare, Guvernul și Președintele României au ajuns la un consens politic privind planul de renunțare la moneda naționalăși trecerea României la moneda euro indiferent de cine ajunge la guvernare. O primă analiză cu ce riscă românii și ce ar putea să câștige a intrat deja în lucru.

Toți președinții partidelor parlamentare au semnat la Snagov, pe 21 iunie 1995, un document intitulat „Strategia națională de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană”. În ziua următoare, pe 22 iunie 1995, ministrul de Externe de la vremea respectivă, Teodor Meleșcanu, a depus, la Paris, cererea oficială a României de aderare la UE, cerere însoțită de „Declaraţia de la Snagov”.

Când a aderat la Uniunea Europeană, în 2007, România s-a obligat legal să treacă la moneda euro atunci când va îndeplini o serie de ținte economice (denumite oficial „criterii de convergență”) care să demonstreze că a recuperat decalajele de dezvoltare față de statele din vestul Europei. Declarativ, România se pregătește încă din 2005 de trecerea la moneda euro. În realitate, clasa politică nu doar că nu a stabilit niciodată un termen oficial pentru aderare, dar nu a realizat nici măcar o schiță cu pașii de urmat.

Iarna asumării politice

Pentru prima oară, într-un document oficial al statului român, se avansează o dată privind semnarea unei noi „Declarații de la Snagov”. Guvernul a înființat, pe 21 martie 2018, o Comisie Națională de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro. Comisia va realiza un Calendar de trecere a României la moneda euro, precum și o listă cu reformele necesare. Calendarul și reformele vor fi prezentate tuturor partidelor politice parlamentare, pentru asumare politică prin „consens”, până la data de 15 noiembrie 2018, prevede Ordonanța de Urgență a Guvernului. După consensul politic al partidelor, Guvernul și Parlamentul vor adopta proiectele de acte normative necesare implementării măsurilor de adoptare a monedei euro.

Acord larg

În prima ședință a Comisiei naționale privind trecerea la moneda euro, în data de 12 aprilie, s-a ajuns la un prim consens politic. „Participanții la reuniune au subliniat că obiectivul de aderare la zona euro excede ciclului electoral, iar intrarea în zona euro trebuie să fie unul dintre proiectele de ţară prioritare ale României, asupra căruia este nevoie de un larg consens și de coagularea întregii societăți. În acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reprezentanții Academiei Române și ai partidelor politice au subliniat că vor susține demersurile de pregătire pentru aderarea României la zona euro”, a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă.

Cele trei scenarii

Comisia națională privind trecerea la moneda euro nu a stabilit încă data pentru aderare. Însă, într-una din analizele care au ajuns pe masa comisiei, realizată de prof. univ.dr. Aura Socol, sunt prezentate trei variante. Astfel, dacă România ar înregistra în medie, în fiecare an, o creștere economică de 5%, ar putea adera la euro peste 16 ani, adică în 2034, atunci când ar ajunge din urmă media de dezvoltare a Zonei Euro. Dacă România ar adera la moneda euro când a parcurs doar 75% din drumul către media Zonei Euro, acest lucru s-ar putea întâmpla în 6 ani (2024). Cel mai devreme, potrivit estimării, este ca România să treacă la moneda euro peste 4 ani, adică în 2022, cu un nivel de convergență de 70% din media Zonei Euro.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: euro, snagov, romaniaStirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate