România are mari probleme la acest capitol și este lideră în UE. Situația, îngrijorătoare

Nou-născut.Sursa foto: Dreamstime.com

Un studiu făcut în țara noastră a arătat mari probleme la nivelul minorelor care devin mame

România se confruntă de mai multă vreme cu o problemă marea: cea a mamelor minore. Aproape un sfert din tinerele care dau naștere copiilor înainte de-a deveni majore locuiesc în România, conform unui studiu făcut de organizația Salvați Copiii.

„Aproape un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, ţară care ocupă primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre: datele Eurostat arată că numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situaţie înainte de a împlini 15 ani.

Situaţia este cu atât mai critică, cu cât mai puţin de două procente dintre acestea spun că au interacţionat cu serviciile publice de asistenţă socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvaţi Copiii România”, precizează cei de la organizația Salvați Copiii.

Analiza a avut ca scop observarea condiţiile de viaţă, locuire şi stare de sănătate a gravidelor, copiilor şi mamelor cu copii sub vârsta de 5 ani din mediul rural, realizată sub forma unei anchete sociologice şi lansată marţi, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii România şi Administraţia Prezidenţială.

Aceasta a relevat câteva aspecte îngrijorătoare: 83% dintre mamele minore nu mai frecventau şcoala la momentul completării chestionarului. Dintre acestea, 64% abandonaseră şcoala înainte de sarcină.

20% dintre gravidele şi mamele minore spun că locuiesc în gospodăria de provenienţă a partenerului, însă sub două procente dintre acestea sunt căsătorite legal. Aproape 70% dintre respondenţi afirmă că locuiesc într-o casă cu cel mult două camere.

Doar 1/3 dintre persoanele care au participat la studiu au grup sanitar în locuinţă, procentul fiind semnificativ mai scăzut în cazul gospodăriilor cu mame minore.

Vârsta tatălui la naşterea copilului, în cazul mamelor minore, este în medie cu aproximativ 5 ani mai ridicată, de 20,6 ani, cu valori cuprinse între 14 şi 39 de ani. În valori procentuale, tatăl este el însuşi minor în doar aproximativ 10% dintre cazuri. „Prevenirea maternităţii timpurii şi a consecinţelor asociate implică atât acces la informare, inclusiv prin intermediul disciplinei Educaţie pentru Sănătate, cât şi îmbunătăţirea accesului la servicii medicale, cu precădere în zonele rurale”, a declarat doctorul Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică.

„Avem nevoie de sinergia tuturor actorilor cu responsabilitate, de politici coerente, sustenabile şi fundamentate pe dovezi pentru reducerea decalajelor înregistrate de ţara noastră, pentru îmbunătăţirea vieţii copilelor condamnate la o maturizare bruscă şi schimbarea destinului nou-născuţilor”, a mai spus specialistul.

sursa: agerpres