Filmele regizorilor Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu vor fi prezentate în secţiunea Un Certain Regard.
Cea de-a 62-a ediţie a celui mai important festival de film din lume se bazează pe „prieteni vechi“, comentează presa franceză, având în vedere că pe lista celor 20 de candidaţi la marele premiu se află nume precum Pedro Almodovar, Quentin Tarantino, Ken Loach, Jane Campion, Lars Von Trier sau Michael Haneke.
La conferinţa de presă desfăşurată ieri dimineaţă, la Paris, au fost anunţaţi atât competitorii la râvnitul Palme d'Or, cât şi cei ale căror filme vor fi proiectate în celelalalte secţiuni, precum Un Certain Regard. După cum anticipa EVZ, într-un articol publicat miercuri, România va fi reprezentată în festival de Cristian Mungiu, care a produs filmul-colaj „Amintiri din Epoca de Aur“, şi de Corneliu Porumboiu, cu lungmetrajul „Poliţist, adjectiv“. Ambele filme vor fi proiectate în secţiunea Un Certain Regard.
„Amintiri din Epoca de Aur” – un film format din şase scurtmetraje, este produs de Mungiu şi regizat de el însuşi, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Cristian Mungiu a obţinut, în 2007, cel mai important premiu din istoria cinematografiei noastre, un Palme d´Or pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“. „Poliţist, adjectiv" este un film despre un poliţist dintr-un oraş de provincie, care îşi dă seama pe parcursul unei investigaţii a unui caz neînsemnat că nu mai crede în meseria sa. Rolul principal în filmul lui Porumboiu este interpretat de actorul Dragoş Bucur. Regizorul însuşi nu este nicidecum un debutant la Cannes. Pentru „A fost sau n-a fost?“, Porumboiu a fost răsplătit cu Camera d´Or, în 2006.
Isabelle Huppert va prezida juriul
Juriul, care va fi prezidat de actriţa franceză Isabelle Huppert, îi va avea ca membrii pe regizorul turc Nuri Bilge Ceylan, actriţa italiană Asia Argento, regizorul sud-coreean Lee Chang-Dong, colegul său american James Gray, scriitorul şi scenaristul britanic Hanif Kureishi, actriţa taiwaneză Shu Qi şi colega sa americană Robin Wright Penn. Dar chiar şi pentru asemenea nume sonore ale cinematografiei mondiale va fi greu să decidă între numele răsunătoare care se vor lupta în competiţie.
Pe lista celor 20 de regizori din competiţie se numără şi Jane Campion, care, după ce a câştigat un Oscar pentru filmul „Pianul“ (1993), a devenit o raritate în peisajul cinematografic. La Cannes, regizoarea din Noua-Zeelandă se întoarce cu pelicula „Bright Star“, despre poetul John Keats şi povestea de amor a acestuia cu Fanny Brawne. Campion a câştigat deja la Cannes, atât cu „Pianul“, cât şi cu filmul „An Exercise în Discipline – Peel“ (1982), câte un Palme d´Or.
Regizorul austriac Michael Haneke, realizatorul unor pelicule precum „Funny Games“ sau „Profesoara de Pian“, a fost invitat de-a lungul timpului de şase ori la Cannes şi a fost nominalizat de patru ori la marele trofeu. Însă premiul nu i-a revenit până acum niciodată. Cel mai mare succes al său în Cannes a fost Marele Premiu al Juriului pentru „Profesoara de Pian“. La ediţia din acest an, Haneke va participa cu filmul „Das Weiße Band“.
Lars von Trier concurează cu „Antichrist“
Danezul Lars von Trier îl depăşeşte în nominalizări pe Haneke, aflându-se de 7 ori pe lista competitorilor, însă şi el, la fel ca şi colegul său austriac, nu a avut parte până acum de vreun Palme d´Or. În 1996 i-a revenit şi lui Marele Premiu al Juriului pentru filmul „Breaking The Waves“. Cu filmul „Antichrist“, care îi are în rolurile principale pe Willem Dafoe şi Charlotte Gainsbourg, von Trier are o nouă şansă.
„Pulp Fiction“ i-a adus lui Quentin Tarantino un Palme d´Or în 1994, iar acum, aflat la a treia participare în competiţie, prezintă filmul „Inglourious Basterds“. Rămâne de văzut dacă echipa de actori de mare calibru, precum Brad Pitt, Samuel L. Jackson sau Diane Krüger, care evoluează în noua sa producţie, îi vor spori şansele la un nou Palme d'Or.
Un alt bine-cunoscut al Croazetei este şi Ang Lee, care, deşi nu a concurat până acum decât o singură dată la un Palme d´Or (în 1997 pentru „The Ice Storm“), şi-a prezentat numeroase filme în cadrul festivalului. Pelicula aflată în competiţie anul acesta, „Taking Woodstock“, se bazează pe memoriile lui Elliot Tiber, unul dintre iniţiatorii celebrului festival Woodstock, în Bethel 1969.
Penelope Cruz, din nou pe Croazetă
Regizorul spaniol Pedro Almodovar intră şi el în competiţie având-o din nou în rolul principal pe proaspăta deţinătoare a unui Oscar, Penelope Cruz, în filmul „Abrazos Rotos“.
Festivalul va debuta pe 13 mai cu filmul de animaţie „Up“ şi se va încheia pe 24 mai cu proiecţia filmului „Coco Chanel et Igor Stravisky“, regizat de Jan Kounen. Filmul relatează povestea de iubire dintre marea creatoare de modă Coco Chanel şi compozitorul rus Igor Stravinsky. În pelicula regizorului olandez rolurile principale vor fi interpretate de actorul danez Mads Mikkelsen şi actriţa franceză Anna Mouglalis.
Cannes 2009
Competiţia Un Certain regard „Los abrazos rotos“ de Pedro Almodovar „Fish Tank“ de Andrea Arnold „Un prophete“ de Jacques Audiard „Vincere“ de Marco Bellocchio „Bright Star“ de Jane Campion „Map of the sound of Tokyo“ de Isabel Coixet „A l'origine“ de Xavier Giannoli „Le Ruban blanc“ de Michael Haneke „Taking Woodstock“ de Ang Lee „Looking for Eric“ de Ken Loach „Nuit d'ivresse printanière“ de Lou Ye „Kinatai de Brillante“ Mendoza „Soudain le vide“ de Gaspar Noe „Thirst“ de Chan-Wook „Les herbes folles“ de Alain Resnais Demain „The Time that remains“ de Elia Suleiman „Inglourious Basterds“ de Quentin Tarantino „Vengeance“ de Johnnie To „Faces“ de Tsai Ming-Liang „Antichrist“ de Lars Von Trier „Mother“ de Bong Joon-ho „Irène“ de Alain Cavalier „Precious“ de Lee Daniels „Demain dès l'aube“ de Denis Dercourt „A deriva“ de Heitor Dhalia „Kasi az gorbehaye irani khabar nadareh“ de Bahman Ghobadi „Los viajes de biento“ de Ciro Guerra „Le Père de mes enfants“ de Mia Hansen-Love „Amintiri din Epoca de Aur“ de Cristian Mungiu „Tales in the darkness“ de Nikolay Khomeriki „Le Tsar“ de Pavel Lounguine „Nymph“ de Pen ek Atanaruang „Independencia“ de Raya Martin „Poliţist, adjectiv“ de Corneliu Porumboiu „Mourir comme un homme“ de Joao Pedro Rodrigues „Eyes wide open“ de Paula Weiman-Kelman „Samson et Delilah“ de Warwick Thornton „The Silent army“ de Jean Van De Velde „Air doll“ de Hirokazu Koreeda În afara competiţiei: Proiecţiile de la miezul nopţii „Agora“ de Alejandro Amenabar „The Imaginarium of Doctor Parnassus“ de Terry Gilliam „Panique au village“ de Patar et Aubier „Drag Me to Hell“ de Sam Raimi „Ne te retourne pas“ de Marina de Van Proiecţii speciale „Mon voisin mon tueur“ de Anne Aghion „Manilla“ de Raya Martin et Adolfo Alix Jr „Min ye“ de Souleymane Cissé „L'épine dans le coeur“, documentar de Michel Gondry „Pétition“ de Zao Yang „Jaffa“ de Karen Yedaya