Bine ați venit în România. Este o plăcere să vă primesc aici”, a spus Klaus Iohannis, după ce Hans Klemm i-a prezentat, la Cotroceni, scrisoarea de acreditare ca ambasador în România. Hans Klemm a venit la Cotroceni împreună cu însărcinatul cu afaceri al SUA în  România, Dean Thompson.

La finalul ceremoniei, șeful statului și noul ambasador al SUA în România au avut o întrevedere.

Hans Klemm a sosit ieri în România. Are 58 de ani și este căsătorit cu o asiatică. Diplomat de carieră, Klemm a fost în perioada 2012-2015 principalul asistent al secretarului în Biroul pentru Resurse Umane al Departamentului de Stat. Noul ambasador a absolvit Universitatea Indiana și are o diplomă de master la prestigioasa Universitate Stanford. Klemm a fost ambasadorul Statelor Unite în Timorul de Est, din 2007 până în 2012, și ofițer de rangul doi pentru Afaceri Economice la Ambasada americană din Tokyo, în perioada 2006-2007. El a mai ocupat poziții în Germania, Coreea de Sud și Trinidad Tobago, toate în cadrul Departamentului de Stat.


FOTO: Hans Klemm a avut aseară o întrevedere cu Klaus Iohannis la Cotroceni FOTO: RAZVAN VĂLCĂNEANȚUPrecedentul ambasador american în România a fost Mark Gitenstein, care și-a încheiat mandatul pe 14 decembrie 2012. SUA au fost reprezentate în România în această perioadă la nivel de însărcinat cu afaceri.

Studentul lui Călinescu

Ieri, după ce a sosit la București, Klemm a transmis pe Facebook și Youtube un mesaj în care îl invocă pe profesorul său din facultate, Matei Călinescu, (acesta a predat literatură comparată la Indiana University in Bloomington, unde a studiat și diplomatul american) și reia afirmația potrivit căreia dorește să sprijine statul de drept. „După mai mult de 30 de ani ca diplomat, sunt profund onorat că pre ședintele Obama m-a ales să reprezint America în România. (…) Ca ambasador, țelul meu e să consolidez parteneriatul nostru pentru securitate și să sprijin respectarea statului de drept și lupta dumneavoastră contra corupției”, a spus noul ambasador, în limba română.

A încercat și-n Afganistan

În anii anteriori, Klemm a avut un rol cheie în încercarea SUA de a construi un stat de drept și de a impune domnia legii în Afganistan. Din 2010 până în 2012, Klemm a fost directorul coordonator al programelor de „impunere a legii” în Afganistan. Potrivit propriilor relatări, el a sprijinit guvernul de la Kabul să construiască „o justiție funcțională” într-o țară în care 85% din populație este analfabetă și trăiește din agricultura de subzistență. În cartea „Funding the Enemy: How Taxpayers Bankroll the Taliban”, este descris efortul depus de Klemm pentru a reforma sistemul judiciar din această țară.

La discuții cu Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit și el ieri pe Hans G. Klemm pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare, context în care cei doi oficiali au evidențiat nivelul excelent și privilegiat al relațiilor româno- americane, care în 2015 aniversează 135 de ani de existență. În cadrul discuțiilor cei doi oficiali au abordat și aspecte privind obiectivul includerii României în Programul Visa Waiver. Au fost, totodată, discutate aspecte privind stabilitatea și securitatea din regiune, în special evoluțiile din vecinătatea României. Potrivit MAE, a avut loc un schimb de opinii cu privire la situația din Republica Moldova și a fost discutat sprijinul pe care România și SUA îl pot acorda în actuala etapă a parcursului european al acestui partener apropiat