România apare în harta închisorilor secrete ale CIA
- Dan Andronic
- 10 decembrie 2014, 08:54
Potrivit Washington Post, din raportul Comitetului pentru Servicii de Informații al Senatului SUA, se pot decoda principalele locații ale așa numitelor "black-holes", locurile pe care CIA le folosea pentru interogarea suspecților de terorism. România apare pe această hartă, alături de Polonia și Lituania.
Cea mai mare parte a raportului elaborat de Comisia pentru Servicii Secrete a Senatului american reprezintă o condamnare a tehnicilor — calificate de critici drept tortură — desfășurate de administrația George W. Bush în zilele care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Aceste metode, potrivit raportului, erau "profund defectuoase'' și deseori ele au avut ca rezultat informații "inventate", potrivit Agerpres.
Documentul reaprinde disputa partizană despre combaterea terorismului, care a dominat Washingtonul acum un deceniu. Democrații susțin că metodele respective sunt contrare valorilor americane, în timp ce membri ai administrației Bush jr. insistă că respectivele metode au fost esențiale pentru prevenirea unui alt atac terorist asupra SUA.
CIA a reacționat imediat la raportul Senatului, afirmând că programul său a fost ''eficient'' și a contribuit la înțelegerea operațiunilor tactice și a obiectivelor strategice ale rețelei teroriste Al-Qaida.
Președintele Barack Obama a afirmat că raportul îi întărește opinia potrivit căreia ''aceste metode dure nu doar că s-au aflat în contradicție cu valorile noastre ca națiune, însă nici nu au servit eforturilor noastre de combatere a terorismului sau intereselor noastre de securitate națională'.
O sinteză a raportului arată că, în comparație cu ce a recunoscut CIA inițial, condițiile deținuților în închisorile secrete au fost mult mai dure. Deținuții cei mai importanți au fost supuși unor metode precum simularea înecului sau privarea de somn ''într-o manieră aproape continuă timp de zile sau chiar săptămâni''. ''În multe cazuri, au fost folosite cele mai agresive tehnici imediat, în combinație și non-stop'', se arată în raport. "Privarea de somn a presupus stare de veghe de până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziții dureroase, uneori având mâinile legate deasupra capului''.