„Asta spune că România este cel mai activ membru al NATO care încearcă să contracareze Rusia. De fapt, este cel mai apropiat aliat al Ucrainei în Marea Neagră. Ucraina și România, sprijinite de Statele Unite, ar putea crea un grup de țări care să se opună Rusiei în Marea Neagră. Cred că Ucraina trebuie să-şi aprofundeze relațiile cu România, inclusiv în sfera navală” – a explicat Mihail Samus, directorul adjunct al Centrului pentru cercetări militare din Kiev, pentru fakty.ua, preluat de ziarul Libertatea Cuvântului, de la Cernăuţi.

Sporirea de către Rusia a forţei sale militare în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, precum şi utilizarea peninsulei ca bază pentru operaţiunile sale militare în Siria şi în alte părţi ale regiunii, generează consecinţe pe termen lung pentru Europa de Sud.

Rusia a desfăşurat în septembrie în Crimeea un al treilea divizion – subunitate – de rachete mobile sol-aer S-400 Triumf, lângă Evpatoria, pe coasta vestică a peninsulei, ceea ce îi permite să monitorizeze zona de vest a Mării Negre, pe o rază de 600 km, acest sistem având o rază de interceptare a ţintelor aeriene de 400 de km la o înălţime de până la 30 de km.