România ajunge în Justiţie pentru serviciului 112

Comisia Europeană a decis astăzi să defere România şi Bulgaria Curţii Europene de Justiţie pentru inaccesibilitatea serviciului 112 şi pentru lipsa informaţiilor privind localizarea apelantului în ceea ce priveşte apelurile către 112, dar punerea în aplicare a decizie va fi amânată cu trei luni.

Decizia a fost luată după ce în urmă cu două zile Ministerul Comunicaţiilor a anunţat că localizarea apelantului la 112 va fi testată din 15 octombrie în toată ţara, urmând ca pe 20 noiembrie serviciu de localizare a apelantului cu o precizie de doi metri să între în categoria serviciilor normale.

"Cu toate că atât Bulgaria, cât şi România au depus eforturi pentru instituirea numărului unic european pentru apeluri de urgenţă 112, nu ne putem declara multumiţi atunci când este în discuţie siguranţa cetăţenilor noştri. Orice întârziere înregistrată în implementarea serviciului 112 poate pune în pericol viaţa şi sănătatea călătorilor. Solicit României şi Bulgariei să implementeze integral şi rapid serviciul 112", a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru Telecomunicaţii, potrivit unui comunicat al CE, citat de Mediafax.

Normele europene în domeniul telecomunicaţiilor prevăd obligaţia statelor membre de a se asigura că numărul unic european pentru apeluri de urgenţă 112 poate fi apelat gratuit de pe întreg teritoriul naţional de la orice tip de telefon. Ele trebuie, de asemenea, să se asigure că apelurile către numărul 112 sunt preluate şi prelucrate eficient, precum şi că operatorii furnizează serviciilor de urgenţă informaţii referitoare la localizarea apelantului.