România, afectată grav de bolile cardiovasculare

România, afectată grav de bolile cardiovasculare

Potrivit unui raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pierderile de producţie generate de bolile cardiovasculare ajung, în România, la peste un miliard de euro anual.

Statistica OMS precizează că, în fiecare an, 10% din populaţia planetei moare din cauza bolilor cardiovasculare.

"Bolile cardiovasculare şi accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt printre principalele cauze ale mortalităţii, atât în România, cât şi în Europa. Dintre toate ţările din Uniunea Europeană, în România, Bulgaria şi Ucraina, mortalitatea prin diferite boli cardiovasculare este în creştere, mai ales din cauza nivelului mic de resurse financiare alocate", a declarat şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar Bucureşti, Dragoş Vinereanu.

În cadrul celei de-a XVII-a conferinţe despre bolile cardiovasculare şi accidentele vasculare cerebrale, specialistul britanic în statistici şi studii clinice, John Norrie, a precizat că, pe lângă costurile de sănătate, care sunt foarte ridicate, trebuie luat în calcul şi faptul că pierderile economice suferite din cauza mortalităţii prin boli cardiovasculare sunt foarte ridicate. Acestea se ridică la aproximativ 35 de miliarde de euro pe an, sumă ce reprezintă 21% din costurile totale alocate acestor boli.

Costurile anuale pe cap de locuitor pentru boli cardiovasculare sunt, la nivel european, de 372 euro. Costurile variază între statele membre de la aproximativ 35 de euro pe cap de locuitor în România, la peste 600 euro pe cap de locuitor în Germania şi Marea Britanie.

Statisticile arată că cele mai frecvente boli cardiovasculare de care suferă românii sunt miocardic acut, angina pectorală şi cardioapatia ischemică cronică.

CITIŢI ŞI Ceartă pe pacienţi la Institutul de Cardiologie

(16:25)

Ne puteți urmări și pe Google News