Un ONG de mediu o asmute pe Kovesi contra României. Miza - jumătate de miliard de dolari

Kovesi. Sursa: Arhiva EVZ

Raportul „Europa's Most Chilling Crime” acuză că prin România se face trafic ilegal de mai multe milioane de euro cu hidrofluorocarburi (HFC) dăunătoare climei. Potrivit ONG-ului de mediu EIA, autoritățile române au eșuat să ia măsuri pentru stoparea fenomenului, în ciuda dezvăluirilor făcute de Agenția de Investigații de Mediu. 

La mai bine de un an după ce EIA a dezvăluit pentru prima dată comerțul ilegal de mai multe milioane de euro cu hidrofluorocarburi (HFC) dăunătoare climei, organizația nonguvernamentală a cerut ajutorul Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi.

Raportul EIA din iulie 2021 a dezvăluit modul în care buteliile de HFC produse din China au intrat în România prin Ucraina și Turcia și au fost apoi expediate în jurul continentului prin servicii de curierat și în compartimentele de bagaje ale autocarelor transnaționale.

Pe lângă identificarea rutelor de contrabandă, raportul a menționat persoane fizice și companii implicate în comerțul ilegal. Pentru a ocoli controalele la frontieră, contrabandiștii au exploatat lacunele din Regulamentul privind gazele fluorate și din procedurile vamale, au plătit pe oficialii corupți și au beneficiat de controale ușoare la frontieră, susține EIA.

România, acuzată că nu a luat nicio măsură cu privire la traficul ilegal de gaz

„În ciuda faptului că am prezentat dovezile noastre organelor de drept din România în urmă cu 12 luni, se pare că nu s-a luat nicio măsură”, a declarat Fionnuala Walravens, principala campanie pentru climă la EIA.

„Comerțul ilegal nu numai că pune în pericol atingerea obiectivelor UE în materie de climă, dar a dus și la pierderea a aproximativ 77 de milioane de euro pe an în TVA și taxe vamale. Așadar, într-o premieră pentru EIA, solicităm acum Parchetului European, care există pentru a proteja banii contribuabililor din UE de criminali, să investigheze această piață neagră în creștere a gazelor cu efect de seră”, se mai arată în comunicat.

HFC sunt gaze refrigerante industriale utilizate, printre altele, în unitățile de aer condiționat și de răcire a supermarketurilor.

„Așadar, în premieră pentru EIA, solicităm acum Parchetului European, care există pentru a proteja banii contribuabililor din UE de infractori, să investigheze această piață neagră în creștere a gazelor cu efect de seră”, mai subliniază agenția nonguvernamentală.

Pierderile suferite de întreprinderile care operează în legalitate sunt semnificative

În 2020, primii cinci mari producători de HFC din Europa au estimat că importurile ilegale echivalează cu aproximativ 500 milioane de dolari în profituri pierdute pe an.

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, este responsabil cu investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

De la începutul activității, la 1 iunie 2021, EPPO a înregistrat peste 2.500 de rapoarte de infracțiuni din partea statelor membre ale UE participante și a unor persoane private. Au fost deschise peste 500 de investigații, iar unele rapoarte de infracțiuni sunt încă în curs de evaluare, se mai arată în raportul EIA.