România a suspendat livrarea unor medicamente în străinătate. Comisia Europeană a aprobat demersul

Industria de medicamente are cifre de afaceri de miliarde de lei, in România. Sursa: Arhiva EVZ

România suspendă temporar livrarea în străinătate a unor medicamente antibiotice și antipiretice orale. Măsura nu afectează exportul de medicamente produse în România.

Furnizarea în străinătate a unor antibiotice și antipiretice pediatrice va fi suspendată pentru o perioadă de șase luni, pentru a se asigura necesarul de medicamente pentru pacienții români, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Sănătății care recunoaște gravitatea problemei lipsei acestor medicamente în farmacii, precum și cauzele semnalate de producătorii de medicamente în ultimele luni.

Ministerul Sănătății a publicat un proiect de ordin prin care se stabilește lista medicamentelor (denumiri comune internaționale) a căror distribuție în afara țării noastre va fi suspendată pentru o perioadă de șase luni de la intrarea în vigoare a ordinului, ca răspuns la problema spinoasă a lipsei acestora din farmacii, potrivit Economica.net.

Comisia Europeană a dat aviz favorabil la solicitarea României de adoptare a unei proceduri de urgență pentru întreruperea temporară a distribuției în străinătate a unor medicamente din categoria antibioticelor și antipireticelor orale, a anunțat joi Ministerul Sănătății într-un comunicat.

„Măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situaţiei epidemiologice actuale şi este menită să asigure continuitatea disponibilităţii acestor medicamente pentru pacienţii români”, se arată în comunicat.

Reprezentanții distribuției paralele din România au contestat suspendarea

Reprezentanții distribuției paralele din România au contestat suspendarea temporară a exportului unor antibiotice și antipiretice, pe motiv că acest demers nu rezolvă problemele deja cunoscute ale deficitului de medicamente, spune ADEM (Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente).

Cauzele penuriei de medicamente, semnalate de PRIMER (Patronatul Producatorilor Industriali de medicamente din Romania) și reiterate de ADEM, includ cererea și consumul ridicat, întârzierile sau indisponibilitatea materiilor prime necesare pentru formele de ambalare, ingredientele active și creșterea prețurilor la utilități pe fondul crizei energetice și, prin urmare, a tuturor componentelor de-a lungul lanțului de fabricație.

„În general, nu se poate vorbi despre o criză a medicamentelor atât timp cât pentru o anumită substanță activă există alternative generice disponibile în număr mare în piață. Din analiza noastră a Catalogului Național al prețurilor medicamentelor reiese faptul că 5 dintre cele 13 substanțe active propuse pentru a fi suspendate la export nu se exportă.

Pentru alte două substanțe active din listă nu este aprobat un preț, implicit nu se pot comercializa în România sau exporta, iar pentru restul de antibiotice/cefalosporine din listă există cel puțin 70 de preparate comerciale disponibile în România, dintre care doar 3 au fost exportate anterior acestei crize, fără a afecta disponibilitatea acestora din România. Preparatele pe bază de ibuprofen și paracetamol nu se exportă intracomunitar din România, dimpotrivă, unele se importă paralel”, spune ADEM.