România a fost marcată, până în prezent, de un fenomen rar - jumătate de țară s-a aflat sub amenințarea ninsorii și a gerului, în timp ce cealaltă jumătate a prezentat vreme de primăvară. Vortexul polar din jurul Polului Nord, care este responsabil de valurile neobişnuite de ger ce aduc temperaturi extrem de scăzute pe timpul iernii, ocolește teritoriul nostru. Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni?
Prognoza meteo pentru luna februarie. Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a vorbit despre cum va fi vremea în următoarele săptămâni în țara noastră. Temperaturile vor atinge valori mai ridicate decât cele specifice acestei perioade din an.
Vortexul polar pare să nu ne dea bătăi de cap în 2022 așa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Fenomenul amintit este o zonă de vânturi de vest care se deplasează rapid la aproximativ 10-30 de mile deasupra Polului Nord, în stratosferă.
Vortexul polar care aduce gerul ocolește țara noastră
În interiorul acestei zone de vânturi se află aerul rece de la suprafață care, de obicei, staționează în jurul polului, iarna. Cu toate acestea, la fiecare câțiva ani, aceste vânturi rapide de vest slăbesc. Bariera protectoare din jurul aerului rece se rupe, permițând aerului mai cald să se deplaseze spre nord în regiunea polară, iar aerul rece să fie împins spre sud în latitudinile medii.
Se pare, astfel, că vortexul polar ne va cruța în acest an, vremea în România urmând să se încălzească în următoarele săptămâni, potrivit informațiilor comunicate de directorul ANM.
Fenomen rar în România! Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni
Astfel, în prima săptămână a lunii februarie, temperaturile vor înregistra valori mai ridicate în special în zona de sud a țării, deși în majoritatea județelor vremea va fi mai caldă decât normalitatea perioadei.
„Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Munţilor Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali, dar şi deficitar în regiunile extracarpatice. În restul ţării va fi apropiat de cel normal pentru acest interval”, potrivit anunțului ANM.
Vremea se va încălzi în luna februarie
În perioada 07.02.2022 – 14.02.2022, temperaturile vor continua să fie mai mari decât de obicei în regiunile extracarpatice şi izolat în vest şi centru. În restul țării, valorile termice se vor situa în mediile normale.
„Cantităţile de precipitaţii vor fi local excedentare în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu posibilitatea unui uşor deficit în regiunile sudice”, au anunțat meteorologii.
În săptămâna 14.02.2022 – 21.02.2022, regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sud-vestice. Valorile termice se vor menține în continuare la un nivel mai ridicat decât de obicei.
La fel se va întâmpla și în ultima săptămână a lunii februarie, când temperaturile vor fi peste media perioadei în sudul, estul, precum și vestul României.
Anunțul directorului ANM, Elena Mateescu
„Se pare că și ultimele zile din cea mai rece lună a anului vor fi caracterizate, din punct de vedere termic, de valori peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă. Procesul de încălzire a vremii va continua și în următoarele zile și în regiunile intracarpatice, acolo unde am avut la începutul săptămânii valori care au coborât până la minus 26 de grade Celsius. Vorbim de maxime care vor avea mâine valori de la minus 1 grad până la 9 grade, iar duminică, valori de până la 10 grade, inclusiv în Capitală o maximă de 7-8 grade.
Și minimele pe parcursul nopților sunt mult mai ridicate decât valorile deja amintite, între minus 6 până la 2-3 grade în zona litoralului.
„Luna februarie poate să aducă strat de zăpadă”
Este o masă de aer mai cald prezentă în zona țării noastre, care va fi de interes și în prima săptămână din februarie, pentru că este posibil să consemnăm în continuare în regiunile extracarpatice temperaturi ușor peste medii, iar în cele intracarpatice și la munte sub norme.
Acest ecart pare să fie de interes, din punctul de vedere al regimului termic și în săptămâna 7-14 februarie, după care, în a doua parte a lunii să ne apropiem de normalul termic în aproape toată țara.
Și luna ianuarie și luna februarie pot să aducă fenomene de iarnă specifice, cu strat de zăpadă. În zona montană stratul de zăpadă a fost consistent. În partea de vest, centru și estul țării vorbim de grosimi variabile, între 4 și 50 de centimetri. E adevărat, nu am consemnat un strat consistent de zăpadă în zona de sud-est a țării. Se pare că se va mai lăsa așteptat”, a transmis directorul ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție citată de româniatv.net.