"România a salvat vieţile multor evrei". Vorbele lui Peres, criticate la Ierusalim

"România a salvat vieţile multor evrei". Vorbele lui Peres, criticate la Ierusalim

O organizaţie pentru drepturile evreilor a condamnat o declaraţie făcută la Bucureşti de preşedintele israelian Shimon Peres. Acesta a mulţumit României pentru "salvarea a 400.000 de evrei" în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Centrul Simon Wiesenthal, din Ierusalim, a anunţat că este indignat de declaraţiile lui Shimon Peres. Conducerea centrului nu înţelege de ce Peres nu a amintit şi de "rolul jucat de regimul dictatorial al mareşalului Ion Antonescu în uciderea a 280.000 până şla 380.000 de evrei români şi ucraineni în timpul Holocaustului", scrie AFP.

"Nu vom uita niciodată că, în cele mai negre zile ale Europei sub nazism, România a rămas pe baricade şi a salvat vieţile multor evrei care locuiau aici, iar 400.000 dintre ei au mers şi au clădit Israelul", a spus Shimon Peres, cu ocazia unei întâlniri cu Traian Băsescu. Studiu: până la 380.000 de evrei, morţi în România între 1940 şi 1944

Centrul Wiesenthal i-a cerut lui Peres să "îşi corecteze şi să clarifice aceste declaraţii regretabile".

Ne puteți urmări și pe Google News

O comisie internaţională de istorici a stabilit, în 2003, că aproximativ 270.000 de evrei români şi ucraineni şi-au pierdut viaţa între 1940 şi 1944, din cauza regimului pro-nazist al lui Ion Antonescu. Comisia a adăugat că, în aceeaşi perioadă, 25.000 de ţigani au fost deportaţi. Jumătate dintre aceştia au murit.

Investigaţia comisiei a venit după ce România a negat în repetate rânduri implicarea în Holocaust, poziţie care a dus la proteste din partea Israelului şi organizaţiilor evreieşti din întreaga lume.