Evenimentul Zilei > Economie > România a provocat un cutremur de proporții în SUA. Nu s-a mai întâmplat asta de 3 ani
România a provocat un cutremur de proporții în SUA. Nu s-a mai întâmplat asta de 3 ani

România a provocat un cutremur de proporții în SUA. Nu s-a mai întâmplat asta de 3 ani

România se află pe lista țărilor în care sunt estimate producții record de porumb. Acest lucru a determinat cea mai mare scădere a prețului porumbului din ultimii trei ani la Chicago, cea mai mare bursă de cereale din lume

Rapoartele Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ( USDA ) au surprins lumea, cu estimări de produție la porumb peste așteptările jucătorilor din piață, indicând creșteri mari pentru Ucraina (producție record chiar), România, Bulgaria… Producția în creștere mai mare decât cea a consumului a dus la estimări de stocuri mai mari.
Informațiile despre stocuri, consum si producția la nivel mondial sunt urmărite de majoritatea celor implicați în agribusiness.

Drept urmare, o serie de traderi și jucători la bursa din Chicago, cea mai mare bursă de cereale din lume, s-au speriat iar prețurile la porumb și grâu au înregistrat, luni, scăderi de aproximativ 10$/tonă, transmite AgroGo.

Din fericire, bursa impune anumite limite la cât poate scădea prețul într-o zi, limită care a fost atinsă ieri la aproape toate contractele de porumb, altfel era posibil să vedem o scădere și mai mare. Oricum, s-a înregistrat cea mai mare cădere a prețului porumbului din ultimii 3 ani la bursa americană.

Evenimentul a generat reacții în lanț, fiind înregistrate scăderi mari de preț la toate produsele agricole tranzacționate și pe piața europeană, la bursa MATIF Paris.

Sursa citată arată că la grâu contextul mondial nu este așa de nefavorabil vânzătorilor, stocurile mondiale fiind în scădere dar nu sunt excluse schimbări de direcție, în următoarele zile.