România – a câta VITEZĂ din Europa? Juncker: „Comisia nu va mai reglementa TRASUL APEI în WC-uri! Europenii se pricep mai bine”

România – a câta VITEZĂ din Europa? Juncker: „Comisia nu va mai reglementa TRASUL APEI în WC-uri! Europenii se pricep mai bine”

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat schimbări importante în strategia UE, inclusiv „Europa cu mai multe viteze”.

Juncker a declarat joi, în fața studenților de la Universitatea Catolică din Louvain-la-Neuve, din Belgia că a „luptat ca un leu” împotriva „Comisarilor cu mintea bolnavă” care au crezut că UE ar trebui să relementeze inclusiv trasul apei în WC-uri.

Apoi, șeful executivului european a afirmat că va face eforturi pentru o Europă cu mai multe viteze, iar propunerile sale vor fi date publicității săptămâna viitoare.

Comisia condusă de Joao Manuel Barroso a vrut să amplaseze etichete pe WC-uri și pisoare, care să le indice nivelul ecologic.

Juncker a explicat:

„Cetățenii europeni spun că pentru asta (trasul apei – n.r.) se pricep mai bine decât comisarii de la Bruxelles.”

Președintele Comisiei Europene a adăugat apoi:

„Cred că avenit momentul pentru a răspunde la o întrebare istorică: vrem să mergem înainte în format de 28 – de fapt, pe al 28-lea l-am și pierdut – sau cei care vor să meargă cu mai mare viteză înainte să o facă fără a-i mai plictisi pe ceilalți, prin introducerea unei structuri mai bune, deschise tuturor?”

Juncker va face propuneri spectaculoase legate de reorganizarea UE la summit-ul din 25 martie de la Roma, iar schimbările să fie apropbate până la sfârșitul anului.

Cancelara germană Angela Merkel, cu care Juncker s-a întâlnit pe 22 februarie, a vorbit și ea de o „UE cu mai multe viteze”, în coformitate și cu dorința altor state fondatoare, precum Franța.

Italia, origanizatoarea summit-ului din 25 martie, când vor fi aniversați 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, a cerut și ea discutarea unei reorganizări a Uniunii Europene.

Alte guverne, însă, mai ales din centrul și estul Europei, se opun unei Europe cu mai multe viteze, invocând faptul că deja există separări între statele membre: Zona Euro, Spațiul Schengen, în care unele țări sunt „mai egale” decât altele.

 

Ne puteți urmări și pe Google News