Români împiedicaţi să intre în Republica Moldova

Români împiedicaţi să intre în Republica Moldova

16 turişti români aflaţi în trenul internaţional Bucureşti-Chişinău susţin că au fost opriţi azi-noapte în Vama Sculeni, iar vameşii moldoveni nu le-au permis accesul în Republica Moldova.

Cei 16 turişti români, care au plecat ieri seară din Gara de Nord din Capitală, spun că nu li s-a permis accesul în Republica Moldova şi că au fost coborâţi din tren, în Vama Sculeni, pe partea moldoveană, iar ulterior au fost urcaţi într-o altă garnitură către Iaşi.

"Ni s-a cerut să coborâm din tren, fără să ni se ofere vreo explicaţie. Am fost ţinuţi într-o sală neîncălzită, apoi am fost aduşi la Iaşi", a declarat unul dintre turişti.

Plângere la poliţie

Cei 16 români aflaţi în trenul “Bucureşti - Chişinău” cărora nu li s-a permis azi noapte să intre în Republica Moldova, prin Vama Suculeni, au depus plângere la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

"După ce li s-a refuzat intrarea în Republica Moldova au fost returnaţi la Iaşi cu un tren personal, au ajuns aici în jurul orei 08.45 în punctul de trecere Nicolina şi au depus plângere acolo. Nu au spus scopul vizitei în Moldova, au declarat doar că nu nu au primit nicio explicaţie de la vameşii moldoveni. Tinerii, din toate judeţele ţării, s-au întors acasă", a declarat comisarul Vasilica Tătaru, purtător de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi.

"Noi vom raporta incidentul la eşalonul superior, se va face anchetă. În afară de delegaţia Consiliilor Judeţene Iaşi şi Vaslui, cărora nu li s-a permis ieri intrarea în Republica Moldova, am mai avut un incident, două grupuri de profesori din Iaşi şi Vaslui, care mergeau la o activitate culturală în Republica Moldova, au fost întorşi din drum de vameşii moldoveni de la Albiţa şi Sculeni, tot fără explicaţii. Am avut deja o întâlnire cu autorităţile de frontieră din Republia Moldova pentru a discuta situaţia, ni s-a spus că au intensificat controalele, sunt mai minuţioşi", a adăugat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Cristian Diaconescu: România este îngrijorată

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, azi la Arad, că România îşi exprimă preocuparea şi îngrijorarea faţă de situaţia românilor întorşi la graniţa cu Republica Moldova. România a trimis azi dimineaţă note verbale către ministerul de externe din Moldova şi aşteaptă reacţii de la Chişinău.

“Am cerut lămuriri de la Ministerul de Externe al Republicii Moldova privind motivele pentru care în mod sistematic sunt opriţi cetăţeni români la graniţa între România şi Moldova. Ne-am exprimat preocuparea privind modul în care sunt trataţi aceşti cetăţeni. Subliniem încă odată că suntem cetăţeni europeni sau aspirăm spre acest statut, motiv pentru care, libera circulaţie, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale în acest sens sunt obligatorii. În condiţiile în care recent, zeci de cetăţeni români au fost daţi jos din tren fără a li se explica de ce acest lucru, în mod natural dorim să ştim care este situaţia şi ce se aşteaptă de la autorităţile române. Noi ştim foarte clar ce aşteptăm de la autorităţile moldovene, şi anume, un spirit normal, transparent, de cooperare, şi în orice caz eliminarea unor şicane mai ales în condiţiile în care acestea nu îşi au nicun fel de raţiune”, a declarat ministrul Cristian Diaconescu.

Ministrul de externe român a asigurat că „exprimarea îngrijorării se face prin anumite acte diplomatice şi printr-un anumit gen de conduită care o semnificaţie specială. Din punct de vedere instituţional, preocuparea sau îngrijorarea reprezintă paliere de relaţionare cu celelalte state care sunt înţelese în mod corespunzător. Din punctul nostru de vedere plecăm de la premiza că relaţiile dintre cele două state sunt şi trebuie să rămână normale şi cât se poate de angajante din punct de vedere european. Repet, exprimarea preocupării sau a îngrijorării prin notele verbale care acum sunt trimise autorităţilor de la Chişinău reprezintă un semnal foarte serios”.

Vameşii moldoveni nu au oferit explicaţii Potrivit unor informaţii neoficiale, acţiunile vameşilor moldoveni au legătură directă cu organizarea alegerilor din Republica Moldova, care vor avea loc pe 5 aprilie. La începutul săptămânii, doi ieşeni care ofereau consultanţă PDLM au fost expluzaţi din Republica Moldova, după ce au fost ţinuţi abuziv în arest o noapte şi judecaţi pentru că ar fi deranjat liniştea locatarilor din blocul în care închiriaseră un apartament.

Ieri, membri ai unor delegaţii de la Consiliile Judeţene din Iaşi şi Vaslui care urmau să participe la o reuniune în raionul Făleşti din Republica Moldova au fost întorşi de la graniţă, în vama Leuşeni, fără să primească vreo explicaţie.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Constantin Simirad, citat de Mediafax, preciza că din delegaţie făceau parte şapte reprezentanţi ai Consilului Judeţean Iaşi, ai Consiliului Judeţean Vaslui şi ai unei firme de cercetări de piaţă şi marketing, care urmau să participe, în raionul Făleşti din Republica Moldova, la o reuniune a preşedinţilor de raioane, unde se discută strategia de dezvoltare a euroregiunii Siret-Prut-Nistru pentru 2009-2010.

El mai spunea că vameşii moldoveni nu le-au oferit nici o explicaţie şi că va semnala acest incident autorităţilor de la Bucureşti.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13.30

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News