În mai multe dezvăluiri făcute, recent, în presa italiană, se semnalează că mai mulți lucrători români sezonieri au fost supuși mai multor rele tratamente. Ministerul Muncii și Justiției Sociale îi sfătuiește pe români să apeleze, gratuit, la instituțiile publice, prin serviciile EURES, pentru a nu se expune unor riscuri incredibile.
Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS) precizează, printr-un comunicat că, din nefericire, „cetățenii români și-au găsit un loc de muncă în Italia prin cunoștințe, prin firmele private de mediere sau în mod direct de la angajator și nu apelează la instituțiile publice. Astfel că, în domeniul agricol, EURES nu a mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia”.
În plus, se atrage atenția că „Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), informează, în mod curent, cetăţenii români, prin intermediul consilierilor EURES şi al celor două help desk-uri din Târgu Jiu şi din Iaşi, dezvoltate prin proiectul “SAFE” şi dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de muncă în Italia şi pune la dispoziție datele de contact ale sindicatelor şi instituţiilor de asistenţă italiene. Mai mult, „ANOFM a redactat, în urma colaborării cu federaţia sindicală a lucrătorilor din agricultură “FLAI” din cadrul confederaţiei “CGIL” din Italia, un ghid bilingv (româno - italian) realizat de sindicat, referitor la drepturile şi formele de protecţie a lucrătorilor din agricultură”, se arată în comunicat.
Reprezentanții Inspecției Muncii au făcut, săptămâna trecută, o vizită de studiu în această țară. Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, alături de un consilier din aceeași instituție au participat la un schimb de experiență și bune practici organizat de ministerul de resort, prin intermediul Inspecției Muncii italiene. „Împreună cu inspectorii de muncă italieni, s-au efectuat o serie de verificări la angajatorii din regiunea Lazio, ocazie cu care reprezentanții din România au constatat că firmele controlate aveau aproximativ 50% angajați cetățeni români, iar situațiile întâlnite nu arătau încălcări majore ale legii, per ansamblu. Totuși, omologii italieni, competenți să ia măsuri, au aplicat sancțiuni, în funcție de situația întâlnită”, se iterează în continuare.
În același timp, „din informațiile furnizate în cursul acestui an de reprezentanții FLAI Puglia, se conturează următoarele fenomene, la nivelul acestei regiuni: din estimări, cu variație în funcție de perioada anului, în provincia Taranto se află circa 4.000 de zilieri agricoli români. Comunități numeroase de muncitori sezonieri români au fost identificate și în provinciile Bari și Foggia. Condițiile și relațiile de muncă, mai ales cele fără forme legale și cazurile de exploatare ale lucrătorilor români - cel mai frecvent cu complicitatea unor intermediari români - se află, în aceeași măsură, și pe agenda atașatului de muncă al Ambasadei României din Italia” mai spune sursa citată.
Demersurile autorităților române s-au concentrat pe stabilirea unui dialog cu instituțiile italiene pentru sporirea controalelor și informarea comunității românești cu privire la drepturile avute și la riscurile muncii fără forme legale.
În perioada următoare, atașatul pe probleme de muncă și sociale se va deplasa în zona Ginosa – Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confruntă angajații români și pentru a discuta despre îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale celor care locuiesc în această zonă a Italiei.
Biroul atașatului pe probleme de muncă și sociale a început deja demersurile pentru stabilirea unor întâlniri cu reprezentanții autorităților locale și ai comunităților de români.