Romani Criss: CEDO a acordat despăgubiri de peste 190.000 de euro unor romi mureşeni abuzaţi de poliţişti
- Ionel Stoica
- 28 ianuarie 2015, 14:52
CEDO a acordat despăgubiri de peste 190.000 de euro unor romi din Apalina, judeţul Mureş, în urma abuzurilor suferite din partea unor poliţişti în 2006, arată un comunicat al Romani Criss.
Potrivit sursei citate, în cauza Ciorcan şi alţii contra României statul a fost condamnat pentru încălcarea unor prevederi din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iar victimele au primit 192.000 de euro drept despăgubiri împărţiţi astfel: 42.000 de euro pentru cei şapte copii ai defunctei Susana Ciorcan şi câte 7.500 de euro pentru fiecare dintre cele 20 de victime, cotat de Agerpres..
- Suma acordată drept despăgubire este a doua ca mărime din istoria CEDO în cazurile în care sunt implicaţi aplicanţi de etnie romă. În cazul Hădăreni, CEDO a acordat aproximativ 470.000 de euro drept despăgubiri.
- În cauza Ciorcan şi alţii contra României, Romani Criss a sprijinit victimele pentru derularea procedurilor judiciare atât în faţa instanţelor naţionale, cât şi a CEDO.
Potrivit ONG-ului, pe 7 septembrie 2006, în urma unui conflict iniţial dintr-un bar între două persoane de etnie romă din comunitatea din Apalina şi un poliţist, mai multe echipaje de poliţie însoţite de forţele speciale au descins în Apalina, cu scopul de a înmâna două invitaţii procedurale pentru cei doi romi implicaţi, moment în care s-a iscat un conflict între mai mulţi romi şi poliţişti, aceştia din urmă utilizând necorespunzător şi în mod abuziv mijloacele din dotare, respectiv arme de foc, spray-uri cu gaz lacrimogen, etc.
CEDO a condamnat statul român pentru încălcarea drepturilor omului, respectiv a dreptului la viaţă, la integritate fizică şi a dreptului de a nu fi supus discriminării. S-a avut în vedere modul defectuos în care a fost derulată ancheta de organele de urmărire penală, fiind astfel omisă constatarea şi sancţionarea promptă a neregulilor săvârşite prin purtarea abuzivă a poliţiştilor, fapte ce au generat suferinţe medicale majore, constatate prin certificate medico-legale, în rândul membrilor comunităţii de romi din Apalina, relevă sursa citată.
"CEDO a condamnat modul în care autorităţile române au derulat ancheta. Mai concret, autorităţile au fost criticate pentru neefectuarea unor expertize de specialitate, pentru omisiunea de a audia persoanele care aveau cunoştinţă de cauză, pentru că nu au stabilit motivele pentru care unele dintre persoanele de etnie romă au fost împuşcate în spate şi pentru că nu au reuşit să stabilească nici măcar care dintre poliţiştii prezenţi au folosit armele de foc sau să clarifice dacă glonţul cu care a fost împuşcată Susana Ciorcan a fost de cauciuc sau metalic", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, CEDO a mai stabilit că, deşi autorităţile au reclamat faptul că o mulţime furioasă formată din peste 100 de romi a atacat poliţiştii, procurorul a audiat doar 29 de victime şi niciun alt participant dintre cei peste 100 de presupuşi participanţi din rândul romilor. De asemenea, nici un martor nu a fost audiat. CEDO a mai subliniat faptul că niciun obiect (furci, topoare, etc) dintre cele cu care autorităţile reclamă că ar fi fost atacate de romi nu a fost găsit şi reţinut în cadrul cercetărilor efectuate de reprezentanţii Parchetului.