Evenimentul Zilei > Social > Românce, sclave pe plantaţiile franceze
Românce, sclave pe plantaţiile franceze

Românce, sclave pe plantaţiile franceze

Mai multe muncitoare din România şi Polonia sunt exploatate pe plantaţii de căpşuni şi sparanghel din Brumath (comună din nord-estul Franţei), scrie pagina de internet a publicaţiei „Nouvel Observateur”.

Sub titlul „CGT (n.r. – Confederaţia Generală a Muncii) denunţă «sclavagimul» culegătoarelor de căpşuni”, sursa citată scrie că muncitoarele angajate pe plantaţiile din Brumath sunt plătite cu câţiva eurocenţi la kilogram şi sunt cazate în condiţii mizere. „Jandarmeria a confirmat astăzi că a fost deschisă o anchetă în ceea ce priveşte condiţiile de muncă ale celor angajate să recolteze căpşuni şi sparanghel la Brumath. CGT a denunţat într-un comunicat condiţiile «inumane» şi «sclavagiste»  în care lucrează muncitoarele originare din România şi Polonia”.

6 euro în 10 zile

Potrivit publicaţiei citate, CGT afirmă că unele dintre angajate primesc doar 6 euro pentru 10 zile de muncă, în timp ce legislaţia prevede un salariu minim de 8,71 euro pe oră. Sindicatul a sesizat autorităţilor şi faptul că muncitoarele sunt cazate în construcţii care „seamănă cu nişte cuşti cu grupuri sanitare”.

Un responsabil de la Inspecţia Muncii a declarat că a fost demarată o anchetă, în timp ce primarul din Brumath, Etienne Wolff, a spus pentru AFP că a vizitat plantaţiile, iar când a ajuns acolo a avut impresia că se află „în altă epocă”. Wolff a precizat că proprietarul plantaţiilor are deja o condamnare pentru ilegalităţile comise, dar a depus apel.

CITIŢI ŞI:

40 de români, sclavi în Belgia

40 de români, sclavi la cehi