Româncă în Mexic: „Vă scriu dintr-un oraş pustiu”

Poate mai mult decât panica, măsurile de siguranţă au golit marile oraşe mexicane, povestesc românii de acolo. Mexicul a devenit, în urma gripei porcine, o ţară intrată în „vacanţă forţată”.

Autorităţile au închis şcolile, barurile, restaurantele şi orice alt loc în care boala s-ar putea răspândi rapid. În comunitatea relativ mică de români stabiliţi aici (de aproximativ 400 de persoane), veştile despre gripă au fost primite cu oarecare seninătate.

Medicul român Gabriel Cherebeţiu, stabilit de peste 30 de ani în capitala Ciudad de Mexico, spune că e, într-un fel, normal: mexicanii nu panichează, sunt obişnuiţi cu dezastre naturale cu zeci de mii de victime. Marea provocare printre mexicani, popor cu „sânge fierbinte”, e poate faptul că sărutul a devenit „de evitat”, spune jurnalista Monica Micu, aflată în acelaşi oraş.

Panica pare să se instaureze însă la Bucureşti, unde Ministerul Sănătăţii a elaborat un document, potrivit căruia până la 3% dintre români ar putea muri, în urma declanşării unei eventuale pandemii. Asta fiindcă stocul de antivirale al României ar ajunge doar pentru 40.000 de locuitori.

În plus, un grup de 21 de români era aşteptat să sosească astă-noapte din Mexic, pe Aeroportul „Henri Coandă”. Primii trei români reveniseră deja joi noaptea. Fără vreun simptom de gripă.

PĂREREA MEDICULUI

Slujbele de la biserică, mutate la televizor

Gabriel Cherebeţiu, fost mare voleibalist în echipa naţională a României din anii ,50, acum medic specialist în reabilitare cardiacă la Spitalul Ángeles, din capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, a văzut de aproape zilele în care epidemia s-a declanşat.

Doctorul Cherebeţiu, în vârstă de 73 de ani, spune că mexicanii s-au comportat cu destul calm la vestea că boala a cuprins ţara sa de adopţie. „E o situaţie serioasă, într-adevăr, dar nu disperată”, spune medicul. În cifre, se prezintă cam aşa: „E o epidemie care, până astăzi (ieri - n.r.) se ridică la 2.495 de cazuri presupuse ca fiind de gripă porcină. Dintre astea, dovedite clar până acum sunt 22. În jur de 1.300 de pacienţi au fost scoşi deja de sub suspiciune şi eliberaţi din spital. Restul până la 2.495 sunt în curs de investigare. Cei mai mulţi bolnavi sunt din capitală, foarte puţini din provincie. Dar nu trebuie să uităm că, până acum, 159 de oameni au murit”, spune Gabriel Cherebeţiu.

Străzi şi stadioane goale

De când a lovit gripa porcină, o zi petrecută în Mexico City poate căpăta accentele unei pelicule SF cu Apocalipsa provocată de o boală năucitoare: autorităţile transmit continuu detalii legate de boală, o simplă plimbare prin Ciudad de Mexico putând fi acompaniată de mesaje ca „purtaţi masca dacă ieşiţi pe stradă, spălaţi-vă bine mâinile, strănutaţi în batistă”.

Medicul Cherebeţiu a văzut cum străzile oraşului, cunoscut ca având în zona metropolitană peste 20 de milioane de locuitori, devin treptat pustii. Cum oamenii stau de vorbă pe stradă la distanţa „recomandată” de medici, de un metru jumătate, ceea ce poate părea ciudat pentru un popor cu „sânge fierbinte”.

„Restaurantele, barurile cluburile, toate sunt închise. Meciurile de fotbal se ţineau acum câteva zile pe un stadion de 20.000 de locuri gol. S-au anulat şi luptele de tauri, tradiţionale aici. Tot. Şcolile s-au închis până la noi măsuri. Până şi slujbele religioase sunt urmărite la TV! Apoi, turiştii au fost nevoiţi să plece. Vă daţi seama, aici, după ce că a lovit şi criza financiară, a lovit şi gripa în economie”, spune doctorul Cherebeţiu. El face însă apel la calm şi are o descriere lipsită de panică asupra situaţiei. El se aşteaptă ca epidemia să-şi atingă vârful şi apoi lucrurile să reintre în normal.

„Mexicanii nu panichează re pede la dezastre. Sunt obişnuiţi. Aici, când vine ciclonul, mor zeci de mii de oameni. Două mii de bolnavi de gripă nu e ceva care să-i mai surprindă. Există poate îngrijorare, însă lumea e bine adunată. Dacă te prezinţi repede, poţi fi tratat. Cei care au murit s-au prezentat târziu, din neglijenţă”.

"Mexicanii nu intră în panică repede la dezastre. Sunt obiş nuiţi. Aici, când vine ciclonul, mor zeci de mii de oameni. Două mii de bolnavi de gripă nu e ceva care să-i mai surprindă." - Gabriel Cherebeţiu, medic român stabilit în Ciudad de Mexico

JURNAL DE GRIPĂ

Cea mai dură probă: sărutul interzis

Acum câteva zile, pe blogul Monicăi Micu au început să apară - printre rânduri despre călătorii şi trăiri obişnuite - altfel de însemnări. Sunt notiţe pline de amănunte. Şi e normal să fie aşa: Monica rămâne jurnalistă şi departe de România, în Ciudad de Mexico. „Vă scriu dintr-un oraş pustiit de panică, măsuri justificate de precauţie şi o vacanţă de cinci zile impusă de autorităţi, care admit că nu au cum să controleze altfel o metropolă cu peste 20 de milioane de locuitori”, a scris ieri Monica Micu, pentru EVZ. Reclame „de gripă”

Cu oameni ce poartă măşti şi copii îngrămădindu-se la jucării, marele oraş mexican prinde contur: „În supermarketuri sunt vânzători şi cumpărători protejaţi cu măşti, enervaţi că nu pot respira liber (aici e foarte cald, cu 32 de grade C la prânz), aglomeraţie la sectorul de jucării (Ziua Copiilor se sărbătoreşte pe 30 aprilie în Mexic), căci micuţii sunt în vacanţă încă de luni, aşa că şi-au însoţit părinţii la cumpărături”.

Lumea trebuie să cumpere în continuare, iar agenţiile de publicitate şi-au făcut deja încălzirea: „Vineri, deja existau afişe legate de această epidemie, iar spoturile publicitare de la radio sunt adaptate situaţiei: de exemplu, un mare lanţ de restaurante fast-food transmite că abia aşteaptă să-şi vândă produsele la pachet pentru ca părinţii care le cumpără să le ducă imediat copiilor care îi aşteaptă acasă”. Magazin jefuit cu ajutorul măştilor de protecţie Cea mai dură „probă” pentru mexicani pare evitarea strângerilor de mână şi a sărutului pe obraji. Încep să se obişnuiască, în schimb, cu măştile de protecţie: farmaciile şi-au epuizat deja stocurile. „Practici” din fire, unii mexicani le folosesc deja în alte scopuri: membrii unui grup ce a jefuit un magazin sunt aproape imposibil de identificat, întrucât purtau măşti ca toată lumea. „E clar că mulţi locuitori ai Capitalei au plecat” Monica Micu mai povesteşte că, „din ce se vede pe străzi şi în parcări, e clar că mulţi locuitori ai Capitalei au plecat”. Spre Acapulco, la doar patru ore de mers pe autostradă. Cât despre ea, întoarcerea în ţară ar fi doar ultima soluţie: situaţia nu e chiar atât de gravă deocamdată, iar o călătorie cu avionul n-ar face decât s-o expună mai mult.

"În supermarketuri sunt vânzători şi cumpărători protejaţi cu măşti, enervaţi că nu pot respira liber. (...) E aglomeraţie la sectorul de jucării, căci micuţii sunt în vacanţă." - Monica Micu, jurnalist

VICTIME COLATERALE

Restaurantele, primele afaceri ameninţate Vacanţa ar putea aduce falimentul restaurantelor, de exemplu, care sunt nevoite să ofere doar mâncare la pachet. „Pe de altă parte, chelnerii de aici sunt plătiţi cu 50 de pesos pe zi (echivalentul a trei euro), salariul minim, restul veniturilor venind din bacşişurile lăsate de clienţi. (...) Guvernul federal a promis un sprijin de alţi 50 de pesos pe zi pentru cei 35.000 de chelneri din Districtul Federal, între 3.000 şi 6.000 de pesos pentru familiile în care capul familiei se află în spital din cauza gripei porcine şi acoperirea cheltuielilor de înmormântare în caz de deces”, spune Monica Micu. În acelaşi timp însă, se întâmplă un lucru ciudat: au rămas tarabele de la colţ de stradă, cu alimente gătite în casă, ţinute în condiţii insalubre. ÎN CĂUTAREA NORMALITĂŢII „Oamenii încearcă să-şi continue vieţile”

Pe 21 noiembrie 2001, scriitorul Marcel Vasilache ajungea pe aeroportul din Ciudad de Mexico. S-a îndrăgostit mai intâi de actuala lui soţie, apoi de Mexic. Aşa că nu va pleca de aici, cu toată agitaţia legată de gripă. Trăieşte liniştit, alături de familie, în oraşul Queretaro şi se încrede cu toată tăria într-un Dumnezeu care-i apără pe toţi cei ce-L caută.

„Avem deja alertă sanitară nivel 5. Acest lucru înseamnă că oamenii nu mai pot ieşi din casă decât dacă este absolut necesar. S-au anulat toate evenimentele publice, în teatre, în biserici, pe stadioane sau la cinema. La locurile de muncă, femeile însărci nate şi cele care au copii mici au fost trimise acasă, ca o măsură pr e ve ntivă”, povesteşte Marcel Va silache. În plus, guvernul se pregăteşte să prelungească închiderea şcolilor generale şi a uni ver sităţilor, a judecătoriilor şi a primăriilor, până la sfârşitul acestei luni. „Nu mă gândesc să mă întorc în România”

Cu toate că măsurile luate de autorităţi sunt extrem de restrictive, oamenii par destul de liniştiţi: „Încearcă să-şi continue vieţile cât mai normal posibil, din toate forţele. Fabricile, comerţul, băncile, majoritatea afacerilor func ţi onează în mod normal, numai că i-au obligat pe angajaţi să utilizeze măşti şi mănuşi chirurgicale. Singurele locuri care au fost închise în anumite state mexicane sunt acelea unde oamenii se pot distra: cinematografele, discotecile, barurile, restaurantele”.

Nu ştie de soarta altor români de acolo pentru că nu există o comunitate clar definită. Un lucru e sigur: românul va rămâne, alături de familie, în Mexic. „Nu mă gândesc să mă întorc în România fiindcă mă încred în ce spune Biblia: «Nu trebuie să te temi nici de groaza din timpul nopţii, nici de săgeata care zboară ziua, nici de ciuma care umblă în întuneric, nici de molima care bântuie ziua nămeaza mare». Sunt liniştit, cu întreaga mea familie, fiindcă ne încredem într-un Dumnezeu care poate să-i protejeze pe cei care Îl caută. Aici am locul de muncă, îi am pe părinţii mei, pe soţia şi pe fiica mea”, încheie Vasilache.

"Avem deja alertă sanitară nivel 5. Acest lucru înseamnă că oamenii nu mai pot ieşi din casă decât dacă este absolut necesar." - Marcel Vasilache, scriitor stabilit în Mexic

SCENARIU

3% dintre români ar putea muri

  • România are doze limitate de medicamente care ar putea fi folosite dacă izbucneşte o epidemie cu noul virus gripal al gripei porcine, se arată într-un document prezentat în ultima şedinţă de guvern de ministrul sănătăţii. „Declanşarea unei pandemii cu virus gripal porcin este tot mai probabilă şi se poate extinde în câteva ore, cu rată de mortalitate între 0,8 şi 3% şi scăderea forţei active cu 20%-50%”, se arată în document. Aici se face referire şi la sistemul sanitar depăşit, precum şi la posibilităţile de prevenire şi de tratament limitate.
  • România are un stoc de antivirale (medicamente care pot reduce semnificativ numărul de decese în caz de pandemie) care ar ajunge pentru doar 40.000 de români, în timp ce în vestul Europei sunt ţări care au stocuri pentru jumătate din populaţie.
  • Spre exemplu, Austria are stocuri pentru 50% din populaţie, Marea Britanie va ajunge să acopere 75% din populaţie, Spania şi SUA câte 25% din populaţie.
  • Ieri, Comitetul de specialitate al MS a stabilit să fie raportate zilnic cazurile de infecţii respiratorii, pneumonii şi gripă obişnuită, şi nu săptămânal ca până acum. (Geta Roman)

PRIMUL CAZ

De la Adela a pornit totul

  • Primul caz confirmat de gripă porcină din Mexic pare să fie cel al Adelei Maria Guterrez Cruz, o femeie de 38 de ani, internată pe 9 aprilie pentru pneumonie într-un spital din sud-estul ţării. Patru zile mai târziu, femeia, mamă a trei copii, murea în spital, fără să ştie că fusese victima unui nou tip de virus. Abia pe 23 aprilie medicii mexicani au realizat că au de-a face cu o nouă tulpină a virusului H1N1, după depistarea acesteia în laboratoarele din SUA şi Canada, scrie France Presse.
  • Potrivit specialiştilor, noul tip este o combinaţie de tulpine ale virusurilor gripei aviare, porcine şi ale celei umane.
  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat ieri că 331 de cazuri sunt confirmate în întreaga lume, dintre care 109 în SUA şi 156 în Mexic. (Paul Ciocoiu)

CITIŢI ŞI:

SENATUL EVZ: Ignatul oamenilor 21 de medici revin din Mexic Evitaţi călătoriile în Mexic! Prevenim gripa porcină doar pe hârtie | VIDEO Gripa mexicană vine spre România Gripa porcină se apropie Pe cont propriu în faţa gripei porcine