După Markus Frohnmaier, al doilea deputat de origine română ales în Bundestag este Joana Cotar, 44 de ani, născută în România, la Pitești, și plecată la vârsta de cinci ani cu părinții în Germania, scrie Ziarul românesc din Germania.  

Publicația precizează că părinții Joanei au primit azil politic, iar ea a primit o educație germană. A studiat științe politice și filologie germană la Universitatea din Mannheim, iar în 2013 s-a înscris în AfD. A fost aleasă deputat pe listele partidului extremist Alternative für Deutschland (AfD), în landul Hessen.

În ziua votului, ea a făcut un apel către electori, cu sloganul partidului: „Ia-ți țara înapoi”. În programul său politic, afirmă că vrea să restituie puterea poporului german.

„Imigrația are nevoie de reguli clare. O imigrație necontrolată amenință siguranța și bunăstarea noastră, de aceea granițele trebuie să fie protejate, iar azilul și imigrația trebuie să fie separate. Ca imigrant, sunt convinsă că integrarea este o datorie. Nu cetățeanul german trebuie să se adapteze, ci cei care vin aici să trăiască”, a spus Joana.

În ceea ce-l privește pe tânărul român, de 26 de ani, ales în Parlament, Markus Frohnmaier, jurnaliștii români de la Ziarul românesc scriu că acesta s-a născut la Craiova și a fost înfiat de un cuplu german dintr-un orfelinat.

Nu-și cunoaște părinții români biologici. A fost ales deputat tot pe listele partidului de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) fiind şeful organizației de tineret a AfD, ales în landul Baden-Württemberg.

Frohnmeier a crescut în Germania, la Weil der Stadt, în landul sud-vestic Baden-Württemberg, după ce a fost adoptat, alături de sora sa geamănă, dintr-un orfelinat de către un cuplu german.  Într-un interviu acordat în aprilie 2016 cotidianului „Die Welt“, citat de Adevărul a povestit că a avut o copilărie fericită. A studiat dreptul la Universitatea din Tübingen, specializându-se în criminologie. 

Frohnmeier afirmă pe site-ul său că, înainte de a intra în AfD, a fost „activ în CDU“ (Uniunea Creştin-Democrată, condusă de Angela Merkel), însă a fost dezamăgit, astfel că s-a orientat spre AfD.

A fost (până la sfârşitul lui 2016) purtător de cuvânt al fostei co-preşedinte a AfD Frauke Petry, iar din 22 mai 2017 a devenit purtătorul de cuvânt al lui Alice Weidel, în prezent co-preşedintă a acestei formaţiuni. 

În martie anul acesta s-a căsătorit cu o tânără sosită din Federația Rusă, cu care are un fiu în vârstă de două luni.