Fundaţia Nadia Comăneci a pus în scenă, luni seară, în Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti, a patra ediţie a spectacolului „Feeria Crăciunului”, care în acest an a avut ca temă „Feeria Românaşilor” şi a reunit pe aceeaşi scenă 200 de copii, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani.
Corul MiniMe, în deschiderea spectacolului „Feeria Crăciunului – Feeria Românaşilor”
Ora 17.00. Palatul Naţional al Copiilor, Sala Mare. În foaier forfotă mare. Sute de copii, părinţi şi bunici, dar şi alte persoane care au dorit să intre în atmosfera sărbătorilor cu această Feerie, aşteptau cu nerăbdare să ocupe cele 800 de locuri şi, mai ales, să înceapă spectacolul.
„Pentru noi e primul spectacol, prima dată când urcăm pe scenă. Avem mari emoţii! Avem şi încredere, bineînţeles! Ea abia aşteaptă! Dar nu poţi să n-ai emoţii”, ne spune mămica unei micuţe dansatoare, foarte energică.
„Noi am fost pe scenă la toate Feeriile! Toate spectacolele au fost excepţionale, dar cred că aceasta va fi cel mai frumos! Sunt costume populare, muzică populară tradiţională, va fi extraordinar, sunt sigură”, ne asigură o altă mămică, vădit încântată, emoţionată, dar mai ales mândră de balerina ei.
Într-adevăr, în jur, zeci de fetiţe în rochiţe elegante, nu costume populare, ci costume stilizate, cu tul şi tutu, dar şi elemente tradiţionale, inclusiv fote, respectând culorile predominante ale costumelor tradiţionale, alb, roşu şi negru, dar şi albastrul din Dobrogea sau verdele specific Maramureşului.
Am intrat în sală. Pe fundal se auzea muzică de Crăciun, în variantă jazz. Toate locurile din sală s-au ocupat rapid. Iar în atmosferă emoţia şi nerăbdarea erau aproape palpabile. Parcă fiecare număra în gând secundele până la ridicarea cortinei.
A sunat gongul. O dată. De două ori. De trei ori. Luminile s-au stins. Cortina s-a ridicat încet.
Pe scenă, aproape 20 de copii, fete de 5 – 12 ani şi un singur băiat între ele, cu ii tradiţionale româneşti. Corul MiniMe, condus de profesor Teodora Smărăndoiu.
Corul MiniMe a interpretat un colaj de colinde vechi şi moderne. Ritmul a crescut treptat, de la „Colindăm, colindăm iarna” la „Deschideţi uşa creştină”, până la „Moş Crăciun este român” şi „Crăciun fericit”, pe linia melodică a celebrului „Feliz Navidad”, pentru ca la final întreaga sală să izbucnească în aplauze.
„Să vă spun un secret! Corul MiniMe a pregătit acest colaj în doar patru repetiţii de o oră fiecare. Pentru că au avut un alt spectacol la sfârşitul lunii noiembrie, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, copiii s-au pregătit pentru Feeria Crăciunului doar în ultimele două săptămâni”, ne-a dezvăluit Iuliana Roca, Project Manager în cadrul Fundaţiei Nadia Comăneci, care a ţinut să îi felicite cu această ocazie pe copiii din Corul MiniMe şi profesorul lor, pentru această performanţă.
Aşa s-a dat startul la Feeria Românaşilor. Şi au urmat pe scenă, rând pe rând, cele cinci grupe de balet clasic şi patru grupe de dans modern, fiecare reprezentând una dintre cele nouă regiuni ale ţării noastre.
Muzică clasică, muzică modernă şi muzică populară, într-un singur mare dans
„În fiecare an, spectacolele au o altă temă. Am avut „feeria cadourilor”, „feeria poveştilor”, iar ideea de a avea o ferie a românaşilor a existat încă de anul trecut. Şi am păstrat+o pentru spectacolul de Crăciun din acest an, înainte de a face legătura între faptul că sunt nouă regiuni ale ţării şi noi avem fix nouă grupe de dans şi balet”, ne-a mărturisit Viviana German-Potlog, coregraful tuturor feeriilor şi cea care ne-a introdus pe toţi în atmosfera „Feeriei Românaşilor” şi ne-a cucerit cu rochia ei diafană cu fotă şi elemente din portul tradiţional românesc.
Otilia Cazimir a scris cu mulţi ani în urmă poezia „Ţara mea”, în care spune: „Frumoasă mi-e ţara străveche, / Întinsă pe munţi şi pe văi, / Cu fete cu flori la ureche, / Cu mândri şi ageri flăcăi! / Frumoasă mi-e ţara cea nouă, / Când râde cu râs tineresc, / Cum râde grădina când plouă / Şi florile când înfloresc.”
Parafrazând, în urma acestui spectacol, cu toţi micii românaşi şi româncuţe, alături de coregrafa lor, am putea spune că tare-i frumoasă şi ţara de azi, cu cântec şi dans românesc, cu pasiune şi emoţie caldă, transmisă de nişte copii minunaţi.
Cele nouă grupe de dans modern şi balet clasic din cadrul proiectului MiniMe al Fundaţiei Nadia Comăneci, au reprezentant regiunile ţării – Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, Transilvania, Moldova, Bucovina şi Maramureş – atât prin costumul stilizat cu elementele specifice portului popular din regiunea respectivă, cât şi prin coregrafiile atent alese pe muzica reprezentativă regiunii.
Am avut parte şi de surprize: muzică modernă alături de muzică populară, muzică clasică pentru balet în acelaşi colaj cu cântece populare şi chiar balet pe ritmul „Căluşarii”. Am ascultat „Balada” lui Ciprian Porumbescu”, iar „Ciocârlia” lui George Enescu a fost excepţională în paşi de balet.
Nu au lipsit melodiile populare extrem de cunoscute, precum „Hai la joc, bădiţă” a Mioarei Velicu, „Haida roată măi flăcăi” a Sofiei Vicoveanca sau „Maramureş plai cu flori” a Fraţilor Petreuş. Ne-a încântat şi „Zece” a lui Florin Chilian, dar şi linii melodice de Crăciun, precum „Moş Crăciun vine-n oraş” intepretat de Andra sau „E Moş Crăciun” a lui Ştefan Bănică Jr.
Mesaj de la Nadia Comăneci
Deşi nu a putut fi prezentă la evenimentul care a fost transmis live pe pagina de Facebook a Fundaţiei Nadia Comăneci, marea sportivă şi totodată preşedintă a fundaţiei a ţinut să le transmită un mesaj copiilor care au urcat pe scenă în cadrul acestei ediţii a spectacolului „Feeria Crăciunului”.
„Felicitări, dragi copii! Ați fost minunați! Sunt foarte mândră de voi! Le mulțumesc profesorilor care vă îndrumă cu atâta pricepere și căldură. Mulțumesc, Vivi! Mulțumesc, Teo! Mă bucur că faceți parte din echipa mea! Mulțumesc, dragi părinți că aveți încredere în noi și în copiii voștri și va felicit că îi susțineți în ceea ce le place! Mulțumesc și lui Virgil și Iulianei pentru proiectele minunate de la Fundație! Mulțumesc tuturor partenerilor care au fost alături de noi în această seară! Tuturor vă urez sărbători magice și un an nou mai bun! La mulți ani!”, a răsunat în sală mesajul Nadiei, primit cu multă căldură şi aplauze furtunoase din partea tuturor celor prezenţi.
Trandafiri tricolori şi cadouri de la Moş Crăciun
Nelipsit nici de la ediţiile anterioare, Moş Crăciun şi-a făcut apariţia şi la ediţia din acest an a „Feeriei Crăciunului”. Moşul a venit încărcat cu daruri pentru toţi copiii din spectacol, atât din cor, din grupele da dans şi balet.
După ce i-a felicitat pe toţi în egală măsură pentru prestaţia lor, a oferit fiecăruia o medalii şi nu mai puţin de patru pungi de cadouri, oferite cu sprijinul partenerilor acestui eveniment: Napolact, Heidi Chocolate, Boromir, Pladis (cu mărcile Godiva, McVitie’s şi Ulker), Alka, DeSilva (cu mărcile Knoppers, Corny, Mamba şi Smile Gummi Softies), SuperMercato, Eisberg, Apa Devin, Chipita (cu marca 7Days), Dobrogea Grup, Green Cola, Pan Food, Touch Antibacterial, Igienol, Dettol, Editura Integral, Casa de avocatură Bondoc şi Asociaţii, Construcţii Erbaşu, International Alexander Holding, AlboTech Consulting, Printology şi Zaza Boutique. Partenerii media ai evenimentului au fost Evenimentul Zilei, Smart & Happy Child, Revista Femeia şi iulianaroca.ro – Scrieri Felurite.
Ca la fiecare „Feerie”, şi finalul acestui spectacol a oferit un tablou unic. Toţi dansatorii şi balerinele din Feerie şi-au înconjurat coregrafa, fiecare având în mână un trandafir roşu, galben sau albastru. De la distanţă, părea un tricolor din sute de trandafiri în jurul unui om evident foarte iubit de copiii pe care îi antrenează.
„Doamne, cât de frumos a fost”, a spus, la final, o bunică cu lacrimi în ochi. „Nu m-am săturat! Parca aş fi vrut să nu se mai termine niciodată. Atât de frumoşi au fost copiii! Absolut toţi!”, a continuat ea.
Pe feţele tuturor celor din sală se citea acelaşi sentiment: o bucurie imensă.
„Am încheiat o nouă Feerie, într-adevăr! Un alt eveniment reuşit al Fundaţiei Nadia Comăneci. Este al treilea în mai puţin de patru luni. În a doua parte a lunii septembrie am avut „Nadia Sports Experience” în Parcul Sebastian, un eveniment prin care am oferit copiilor şansa de a încerca mai multe discipline sportive – gimnastică, lupte, handbal, baschet, volei etc. Apoi, la finalul lunii noiembrie, am avut „Şcoala de talente! RO-mândria!”, spectacol de dans, muzică şi teatru, organizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Iar acum tocmai s-a lăsat cortina la finalul celei de-a patra ediţii a spectacolului „Feeria Crăciunului”. Aşa cum spunea şi Nadia, avem o echipă fantastică şi sunt tare mândru de reuşitele noastre”, a declarat, după spectacol, Virgil Munteanu, Vicepreşedintele Fundaţiei Nadia Comăneci.