Evenimentul ZileiActualitateNu se opresc problemele pentru Polanski. Acuzat de o franţuzoaică: „M-a bătut până…”

Nu se opresc problemele pentru Polanski. Acuzat de o franţuzoaică: „M-a bătut până…”

Nu se opresc problemele pentru Polanski. Acuzat de o franţuzoaică: „M-a bătut până…”
O franţuzoaică îl acuză pe regizorul Roman Polanski de viol care, spune ea, s-ar fi petrecut acum 44 de ani.

Valentine Monnier, care pe vremea aceea avea 18 ani, asigură că regizorul a violat-o în 1975 la Gastaad (Elveţia), în urmă cu 44 de ani. Numeroşi martori confirmă povestea sa. Este prima franţuzoaică care-l acuză de viol deşi acesta contestă faptele

A rămas tăcută 44 de ani. M-a lovit până m-am supus

„În 1975 am fost violată de Roman Polanski. Nu aveam nicio legătură cu el şi aproape că nu-l cunoşteam. A fost extrem de violent, după o călătorie la schi, în grup, la vila sa din Gastaad. M-a lovit până când m-am supus şi apoi m-a violat. Abia împlinisem 18 ani”.

În aceste rînduri, fotografa, care a fost model la New York şi a jucat în câteva filme, explică faptul că lansarea filmului ”J’accuse” pe 13 noiembrie a făcut-o să nu mai tacă. La jumătatea lunii septembrie, Valentine Monnier a contactat presa pentru a publica gândurile sale. Acuzaţiile sunt serioase. N-a mai reclamat cele întâmplate niciodată, faptele sunt deja prescrise. Din 2017, încurajată de scandalul Weinstein, Valentine a povestit cele păţite poliţiei din Los Angeles, Brigittei Macron, lui Franck Riester (ministrul francez al Culturii) şi Marlènei Schiappa (Scriitoare franceză, militan. A primit răspunsuri pe care presa le-a văzut.

Marlène Schiappa a răspuns: ”Aceste fapte sunt acum prescrise de către justiţia franceză şi nu pot interveni în proceduri judiciare în alte ţări. În acelaşi timp doresc să exprim întreaga mea susţinere pentru abordarea ta curajoasă. Violul este ca o bombă cu ceas”.

Această femeie delicată şi directă ştie că iniţiativa sa este greu de rezolvat. Explică lunga sa tăcere. Şi spune cum, aflată în stare de şoc, a reuşit să trăiască datorită instinctului de supravieţuire, al negării, al recuperării conştiinţei. ”Memoria nu dispare, devine o fantomă care te urmăreşte, te alterează cu înverşunare. Corpul până la urmă acceptă ceea ce mintea refuză, până când vârsta sau vreun eveniment te pun în faţa memoriei traumatice”.

În aceste luni, acest eveniment are un nume: ”J’accuse” (după celebra scrisoare a lui Émile Zola, adresată pe prima pagină a ziarului L’Aurore, preşedintelui Republicii, în apărarea ofiţerului Alfred Dreyfus). În acest film, Polanski pune în scenă una dintre marile erori judiciare, poate cea mai faimoasă din istoria franceză. ”Este de neimaginat cum face pe acuzatorul tocmai el, care a fost urmărit de justţia americană fiindcă a violat o fetiţă de 13 ani şi apoi te-a batjocorit pe tine. Pe el cine-l acuză?”, se întreabă Valentine

Valentine Monnier povesteşte ce s-a întâmplat în acea seară de iarnă din 1975

După ce şi-a luat diploma de bacalaureat la un liceu privat din Paris, a vrut să se bucure şi să sărbătorească. O prietenă  o invită la schi în Elveţia cu alţi colegi, la cabana lui Roman Polanski. Despre care ştie că a realizat filmul ”Rosemary’s Baby” în 1968 şi că soţia lui, Sharon Tate a fost ucisă sălbatic cu un an în urmă. Pasionată de schi, Valentine acceptă. Mai departe povestea a luat o întorsătură care a marcat-o pe viaţă, notează Le Parisien.


Accesează: