Roman Abramovici este apărat de locuitorii din Insula Miliardarilor, St Barts: Insula îl iubește!

sursa: Photo 16687356 © Iurii Osadchi | Dreamstime.com

Pe măsură ce se confruntă cu sancțiuni tot mai mari, reputația oligarhului rus Roman Abramovici este apărat de niște neașteptați susținători. Potrivit Forbes, localnicii insulei din Caraibe, Saint Barthélemy, vor ca oligarhul să fie lăsat în pace.

Cunoscută sub numele de St. Barts, economia insulei funcționează din fonduri turistice de la vizitatori ultra-bogați, cum ar fi Abramovici, care deține un conac de 90 de milioane de dolari pe insulă din 2009. Pe măsură ce se confruntă cu sancțiuni tot mai mari din Regatul Unit și UE, inclusiv cu peste 7 miliarde de dolari înghețate, localnicii insulei l-au descris drept „o persoană frumoasă” și i-au apreciat prezența pe insulă ca fiind pozitivă.

Sancțiunile continuă să plouă asupra averii lui Roman Abramovici. Săptămâna aceasta, Jersey Island, un sediu de offshore-uri,  a înghețat bunuri în valoare de cel puțin 7 miliarde de dolari suspectate a fi legate de oligarh. Apoi, Franța a dezvăluit că a înghețat proprietăți deținute de oligarhii ruși, în valoare de aproape 1 miliard de dolari, inclusiv proprietatea de 300.000 mp a lui Abramovici din insula Caraibe, Saint Barthélemy, cunoscută în mod obișnuit ca St. Barts.

Abramovici a cumpărat acel conac pe insulă pentru 90 de milioane de dolari în 2009. Proprietatea izolată, situată pe plaja curată Gouverneur, include bungalouri balineze, terenuri de tenis și piscine. Petrecerile anuale de Revelion ale oligarhului au devenit un element de bază local, prezentând spectacole muzicale de prim rang, precum Paul McCartney și focuri de artificii extravagante.

Roman Abramovici a fost mană cerească pentru localnici

Abramovici, care a fost sancționat de Regatul Unit și UE, este o figură controversată care nu este binevenită în majoritatea țărilor occidentale. Dar unii dintre cei aproximativ 10.000 de oameni care trăiesc în St. Barts sunt mari fani și ar accepta revenirea lui, potrivit mai multor localnici și rezidenți cu normă întreagă, care au vorbit cu Forbes.

„Insula îl iubește. A fost foarte bun cu insula”, spune un broker imobiliar, care a cerut să rămână anonim, de teama reacțiilor adverse. „Mulți furnizori diferiți de servicii lucrează pentru el. El folosește economia insulei atunci când vine.” „De mai bine de un deceniu, localnicii și personalul au devenit ei înșiși extrem de bogați, făcând favoruri pentru Abramovici și alți clienți ultrabogați”, a declarat pentru Forbes un alt localnic anonim din St. Barts. „Nu vor să se termine”.

Patrice Abderraham, un bucătar privat care a lucrat pentru oligarh de mai multe ori, a declarat pentru Forbes că el crede că Franța și UE au greșit în sancționarea lui Abramovici: „Îi pun pe toți în același coș”, a spus el. „Sper că totul va merge bine pentru el”.

Într-o economie care funcționează pe turismul de lux, Abramovici este ”balena supremă”

El a plătit pentru ca antreprenori locali să-i modernizeze casa din Gouverneur Beach și să renoveze o a doua proprietate pe insulă care îi aparține și lui, potrivit unei persoane din St. Barts, care a cerut să rămână anonimă. (O a doua proprietate din St. Barts a fost înghețată de Franța, dar proprietarul acesteia nu a putut fi confirmat).

Iahturile oligarhului - inclusiv superyacht-ul său Eclipse de 533 de picioare, Garcon de 220 de picioare și Halo de 180 de picioare - sunt obiective cunoscute pentru insulari; două dintre ele au fost acolo chiar pe 26 ianuarie, potrivit datelor MarineTraffic.

Abramovici, numit cândva cel mai caritabil miliardar al Rusiei, are o istorie în a face donații mari, inclusiv către Muzeul Holocaustului din Israel și un centru de cercetare în nanotehnologie de la Universitatea Tel Aviv. În St. Barts, el a plătit 4 milioane de dolari pentru a reconstrui stadionul local de fotbal în 2010, a plătit pentru renovări după un uragan în 2017 și a finanțat reparații la un iaz cu apă sărată important pentru ecosistemul local, a raportat Forbes.

Abramovici nu va veni prea curând

În ciuda fanilor săi, Abramovici nu va călători în St. Barts prea curând. Fiind una dintre provinciile de peste mări ale Franței, insula este semi-autonomă, dar încă funcționează conform legislației franceze. Din moment ce UE l-a sancționat și Franța i-a înghețat proprietatea insulară, Abramovici ar risca să fie arestat sau explulzat legal dacă ar încerca să obțină intrarea în casa sa sau dacă ar încerca să închirieze sau să vândă proprietatea, potrivit experților în sancțiuni.

„Permiterea accesului persoanelor sancționate în vile ar însemna să le acordăm utilizarea resurselor economice, iar acest lucru este interzis”, spune Viktor Winkler, un avocat specilaizat în sancțiuni, care a fost anterior șeful standardelor globale de sancțiuni la gigantul bancar german Commerzbank AG. „În general vorbind, St. Barts aplică legislația UE ca și restul Franței”, adaugă James Reardon, avocat în sancțiuni la firma MLL din Elveția.