Evenimentul Zilei > International > Rogozin: Franța va livra Rusiei prima navă Mistral pe 14 noiembrie
Rogozin: Franța va livra Rusiei prima navă Mistral pe 14 noiembrie

Rogozin: Franța va livra Rusiei prima navă Mistral pe 14 noiembrie

Franţa urmează să livreze la 14 noiembrie Rusiei un prim portelicopter Mistral, a anunţat astăzi vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care supervizează complexul militar-industrial rus, relatează AFP.

„Compania Rosoboronexport (care se ocupă cu exportul de arme ruseşti) a primit o invitaţie pentru data de 14 noiembrie la Saint-Nazaire, unde se află 360 de marinari ruşi, pentru livrarea către Rusia a primei nave Vladivostok şi lansarea la apă a celei de-a doua”, a declarat Rogozin, citat de agenţiile de presă ruse.

Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a afirmat marţi că preşedintele Francois Hollande va lua o decizie în luna noiembrie în legătură cu controversata livrare către Rusia a unui prim portelicopter Mistral.

Vânzarea acestor două nave de război Rusiei, încheiată în iunie 2011 în timpul mandatului preşedintelui conservator Nicolas Sarkozy pentru suma de 1,2 miliarde de euro, a luat o turnură politică din cauza crizei ucrainene.

Franţa a fost acuzată, în special de Statele Unite, că intenţionează să livreze o navă de război Moscovei în timp ce Occidentul îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că joacă un rol activ în criza din Ucraina.

Francois Hollande a declarat la 16 octombrie, la Milano, că armistiţiul din Ucraina ar trebui 'respectat pe deplin' pentru ca Franţa să procedeze conform planului în ceea ce priveşte livrarea navelor Mistral Rusiei