Evenimentul Zilei > International > Roboții lui Putin vor ajunge pe câmpurile de luptă în anul 2025
Roboții lui Putin vor ajunge pe câmpurile de luptă în anul 2025

Roboții lui Putin vor ajunge pe câmpurile de luptă în anul 2025

Forțele armate ruse ar putea primi în dotare roboți de luptă multifuncționali, nu mai târziu de anul 2025, relatează RIA Novosti, citând o sursă din industria de apărare rusă.

Asociația pentru Știință și Tehnologie din Rusia, Android Technology, a creat o platformă experimentală denumită „Marker”, pentru controlul a cinci unități fără pilot, capabile să îndeplinească simultan diferite sarcini de luptă. Platforma Marker a fost prezentată în octombrie 2019 în poligonul de testare Magnitogorsk pentru sisteme robotizate.
Sursa RIA Novosti a declarat că, în prezent, unitățile fără pilot constau din cinci platforme robotizate. Fiecare dintre ele „permite îndeplinirea mai multor sarcini”.
„Nu este aceeași situație ca înainte, când o singură unitate fără pilot trebuia urmărită și gestionată de cinci persoane. Acum, din contră, va fi un grup de cinci roboți și un singur operator care îi alimentează, îi activează, după care devin pe deplin operaționali”, a declarat sursa, citată de agenția de știri rusă.
În ianuarie anul curent, a fost dată publicității informația potrivit căreia forțele armate ruse au primit primul lot de sisteme robotizate multifuncționale de luptă de tip Uran-9. Ministerul Apărării din Rusia a declarat că acestea au fost testate în condiții de luptă în Siria.
Directorul General al concernului Kalashnikov, Vladimir Dmitriev, a declarat că au fost identificate mai multe deficiențe în timpul testelor. În special, au fost rezolvate probleme referitoare la control, mobilitate redusă și la funcții de supraveghere și date nesatisfăcătoare.
Robotul autonom de luptă Uran-9 este echipat cu o rachetă ghidată anti-tanc de tip Attaka, un tun automat de tip 2A72 de 30mm și o mitralieră PKT de 7,62 mm.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: