Departamentului pentru Politici Fiscal-Bugetare al PSD a anunțat că indicele ROBOR va fi înlocuit cu indicele IRCC (media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ponderate ale tranzacțiilor interbancare).
În plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, PSD se laudă că va scădea ratele românilor. Potrivit unui comunicatul oficial al Departamentului pentru Politici Fiscal-Bugetare al PSD, indicele ROBOR la 3 luni/6 luni va fi înlocuit cu IRCC (media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ponderate ale tranzacțiilor interbancare) din ultimul trimestru al anului 2018.
„Ratele la creditele românilor vor scădea cu până la 18%, în funcție de împrumutul contractat. Astăzi se va anunța noul indice de referință al ratei dobânzii, cel care înlocuiește ROBOR la 3 luni în contractele de credit cu dobândă variabilă.
Ratele românilor vor scădea deoarece IRCC (media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ponderate ale tranzacțiilor interbancare) din ultimul trimestru 2018, valabil începând cu 2 mai, este de 2,39%, comparativ cu un ROBOR la 3 luni de 3,37% și un ROBOR la 6 luni de 3.42% (30 aprilie 2019).
Pentru a estima impactul înlocuirii ROBOR la 3 luni/6 luni cu IRCC am luat în considerare că IRCC este cu 0,98 puncte procentuale mai redus decât ROBOR la 3 luni și cu 1,03 puncte procentuale mai redus decât ROBOR la 6 luni.
Românii cu credite vechi trebuie să meargă la bancă și să ceară refinanțarea creditului în actualele condiții.”, se arată în comunicatul oficial al Departamentului pentru Politici Fiscal-Bugetare al PSD.
Iată cum vor fi modificate dobânzile:
În data de 22 martie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că formula de calcul a ROBOR se va schimba, iar românii vor plăti mai puțin la ratele pe care le au. Acesta a fost întrebat de jurnaliști cât însumează ratele pe care le are de plătit, dar Teodorovici a evitat să ofere un răspuns concret.
„Cât am rata la bancă? Cât am rata la bancă… Stau să mă întreb dacă e ceva de secret fiscal sau nu. Poate fi. Ca ce?
Plătesc în lei, la cursul zilei. Este luat în euro, că aşa a fost în 2007 şi le plătesc, că sunt două credite, ca orice român (…) Facem altceva – pentru că sunt două credite, unul de nevoi personale şi unul imobiliar, fac o situație, însumez cât sunt şi vă prezint public cât este rata lunară, de unde vine plata, pentru că ştiu că interesează foarte mult. Vreți ştiri de genul ăsta? Sunt un om al cifrelor şi vreau să vă spun la zecimală. Mă faceţi să nu vă spun acum cifra, că nu vreau să încurc zecimalele”, a explicat Teodorovici.