Dezastru pentru românii cu credite la bănci. La ce valoare a ajuns indicele ROBOR

Dezastru pentru românii cu credite la bănci. La ce valoare a ajuns indicele ROBOR

Luni, Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,40%, cel mai mare nivel din ultimele 8 luni, conform datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.  Vineri, acesta a stagnat la 3,39%.

Indicele ROBOR la şase luni a stagnat la 3,43%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În data de 22 martie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că formula de calcul a ROBOR se va schimba, iar românii vor plăti mai puțin la ratele pe care le au. Acesta a fost întrebat de jurnaliști cât însumează ratele pe care le are de plătit, dar Teodorovici a evitat să ofere un răspuns concret.

„Cât am rata la bancă? Cât am rata la bancă… Stau să mă întreb dacă e ceva de secret fiscal sau nu. Poate fi. Ca ce?

Plătesc în lei, la cursul zilei. Este luat în euro, că aşa a fost în 2007 şi le plătesc, că sunt două credite, ca orice român (…) Facem altceva – pentru că sunt două credite, unul de nevoi personale şi unul imobiliar, fac o situație, însumez cât sunt şi vă prezint public cât este rata lunară, de unde vine plata, pentru că ştiu că interesează foarte mult. Vreți ştiri de genul ăsta? Sunt un om al cifrelor şi vreau să vă spun la zecimală. Mă faceţi să nu vă spun acum cifra, că nu vreau să încurc zecimalele”, a explicat Teodorovici.