5,5 miliarde de ruble până în 2024, a declarat, scurt, ministrul Resurselor naturale, Dmitri Kobilkin, în cadrul unei recente reuniuni a guvernului din Sabetta, în nordul Rusiei, în peninsula Yamal.

Împreună cu premierul rus Dmitri Medvedev și alți miniștri și președinți ai unor companii cheie, Kobilkin a vizitat această strategică – din punct de vedere energetic- peninsulă.

Iar suma anunțată de ministrul rus pălește față de investițiile anunțate în anii următori. „În urma estimărilor bazate pe programe de investiții existente pentru perioada ce merge până în anul 2050, va fi vorba de 13, 5 miliarde de ruble”, a declarat premierul Dimtri Medvedev.

Și doar 900 de miliarde de ruble (12 miliarde de euro) din această uriașă sumă anunțată de Medvedev va fi pusă la dispoziție din bugetul federal. Restul de 12, 6 miliarde (167, 8 miliarde de euro) vor fi investite de companii.

Cifrele furnizate de Kobilkin acoperă investiții în infrastructura regională și dezvoltarea resurselor naturale, inclusiv construcția de căi ferate, noi porturi maritime și dezvoltarea depozitelor de hidrocarburi și cărbune, scrie The Barents Observer.

Planul cincinal pentru Arctica vine în condițiile în care oficialii guvernamentali încearcă din răsputeri se conformeze așa-numitelor decrete ale președintelui Vladimir Putin, care includ planuri de stimulare a traficului maritim pe ruta de transport maritim din Nord, care este de așteptat să fie de 80 de milioane de tone până în 2024.

Evident, oficialii ruși nu au făcut nicio mențiune despre schimbările climatice agravante și potențial devastatoare care au avut loc în zona arctică.

Ședința prezidată de premierul Medvedev nu a vizat protecția naturii, ci exploatarea. Potrivit lui Medvedev, a se citi Puțin, Arctica este cea mai mare regiune a resurselor naturale din Rusia, iar importanța sa strategică este imensă.

„Acesta este locul în care ne hotărâm asupra celor două cele mai importante sarcini ale noastre: asigurarea securității naționale a țării noastre și, bineînțeles, interesele ei economice”, a spus Medvedev.

„Ar trebui să ne concentrăm asupra dezvoltării de proiecte mari, care să creeze condiții complet noi pentru dezvoltarea rutei maritime a Nordului și utilizarea acesteia pe tot parcursul anului”

Întâlnirea de la Sabetta a avut loc în timp ce compania de exploatare a gazului Novatek a lansat oficial cel de-al treilea pilon tren al proiectului său LNG Yamal, aducând producția la 16,5 milioane tone de gaz lichefiat pe an.

Până în 2035, Rusia intenționează să-și crească participarea la producția globală de gaz natural lichefiat. Mai multe proiecte noi sunt în curs de dezvoltare, inclusiv Arctic LNG-2 în Peninsula Gydan.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE