La lansarea actualei ediţii, fondatorul Festivalului de Film de la Sundance spune că nu are de gând să se retragă şi că internetul este benefic pentru popularizarea artiştilor.
Cea de-a treizecea ediţie a Festivalului anual Sundance, cel mai important din SUA, a luat startul cu o discuţie - în prezenţa publicului şi a presei - la care au participat fondatorul şi iniţiatorul evenimentului, Robert Redford, actualul director, John Cooper şi cea care îi va lua locul din 2012, Keri Putnam. Nu au vorbit despre filmele incluse în programul din acest an, ci despre misiunea şi viziunea acestui festival.
"Ne punem o întrebare pe care nu neo adresează nimeni: de ce ne aflăm aici? Care este scopul nostru? În 1980 voiam să creez un spaţiu şi un loc pentru ca artiştii independenţi cu idei şi voci noi să aibă unde merge (...), şi încă îmi doresc asta. Pentru asta există Sundance şi acum", a afirmat Redford.
Pericolul virtual
Una din întrebările pe care reporterii aflaţi la Sundance i le-au pus lui Redford a privit influenţa filmelor vizionate pe internet în defavoarea celor urmărite în cinematografe.
"Democratizarea internetului a creat tot felul de oportunităţi, dar şi multe chestii negative, ca excesul de informaţie. Dar eu sunt foarte incitat apropo de asta. Oportunităţile care apar sunt excelente, pentru că ne adaptăm şi rămânem concentraţi asupra datelor principale ale misiunii noastre, adică să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ajuta cineaştii să îşi popularizeze filmele şi să facem ca spectatorii filmelor lor să fie cât mai numeroşi. Aşa că eu unul sunt pro internet", s-a pronunţat Redford.
Cel mai jenant moment al conversaţiei s-a produs când un jurnalist l-a întrebat pe Robert Redford dacă o va lua pe urmele lui Larry King şi Regis Philbin (ambii septuagenari, ca şi fondatorul Sundance) şi se va pensiona. Luat prin surprindere, Redford a replicat: "Nu m-am gândit să ies la pensie… Vreau să spun, voi muri, dar… Aş vrea să le aduc un omagiu celor care au început de jos şi acum ocupă poziţii de conducere… şi sunt foarte mândru de John Cooper".
Activismul politic a făcut parte din viaţa mea
S-a pus şi o întrebare referitoare la "Red State", noul film al regizorului-cult Kevin Smith, inclus în programul festivalului, ceea ce a stârnit proteste în Utah.
"Activismul politic a făcut parte din viaţa mea şi din filmele pe care încerc să le fac. Dar aici, la festival, nu ne concentrăm asupra unor astfel de teme (…). Nu luăm poziţii din punct de vedere ideologic. Eu sunt anti-ideologie. Activitatea noastră încearcă să transcendă politica într-un fel sau altul. Orice orientare ai avea, încercăm să arătăm poveşti din fiecare parte a ţării, deci sintagme ca «stat roşu» şi «stat albastru» nu înseamnă prea mult pentru noi". John Cooper i-a sărit în ajutor cu un citat: "Poveştile ne unesc, teoriile ne dezbină".