Siguranța rutieră devine o sintagmă care tinde să căpete un non-sens în țara noastră. Aspect confirmat de evenimentele recente prezentate în spațiul public. De la tragedia din stațiunea 2 Mai și până în prezent s-au produs cel puțin trei evenimente rutiere fatale cauzate de șoferii băuți sau sub influența băuturilor alcoolice. Aspect consemnat și de fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc.
În aceste condiții demnitarii, în frunte cu Robert Cazanciuc au declarat război șoferilor iresponsabili care pun în pericol viața participanților la trafic. Senatorul PSD , fostul ministru al Justiției, a precizat că legislația rutieră nu va mai permite niciun conces pentru persoanele care se urcă băute la volan sau sub influența stupefiantelor.
Deși Legea Anasatasia prevede măsuri privative de libertate pentru șoferii băuți care produc accidente letale, Cazanciuc a explicat că noile măsuri vor fi aplicate și persoanelor care consumă sau favorizează traficul de droguri.
Robert Cazanciuc: Fără concesii pentru șoferii băuți
"Nu va mai exista niciun fel de concesie pentru persoanele care se urcă la volan băute, drogate sau fără permis, dar nici pentru cei care consumă sau fac trafic de droguri. Deosebit de Legea Anastasia care îi trimite la închisoare pe cei care ucid pe șosele oameni nevinovați, urcați la volan băuți, drogați sau fără permis, am propus, astăzi, în forul de conducere al PSD, acțiuni concrete, considerând că pentru fapte extreme este nevoie de legi adecvate.
Un pachet de măsuri mai larg, 12 identificate într-o primă etapă, îi vizează pe cei care fac trafic sau consumă droguri. Vor fi avute in vedere măriri de pedepse, dar și incriminarea unor fapte care favorizează traficul și consumul de droguri”, a transmis Cazanciuc.
În prima fază, aparte de modificările legislative, poliția rutieră va fi dotată cu scanere mobile pentru verificarea autoturismelor. De asemenea, și Poșta Română va primi tehnica necesară pentru a scana pachetele care intră în țară.
Măsuri de prevenție
„Vor fi inițiate modificări legislative pentru înăsprirea sancţiunilor aplicate şoferilor care se urcă la volan beţi sau drogaţi, cum ar fi anularea dreptului de a conduce pentru 10 ani. Vom analiza legislatia europeana si practica CCR pentru a identifica cadrul legal care să permită chiar confiscarea autovehiculului condus de catre o persoană aflată sub influenţa drogurilor sau a substanțelor psihoactive.
Printre măsurile concrete discutate se află și dotarea poliției cu scannere mobile pentru verificarea autoturismelor sau dotarea Poștei Române cu aparatura necesară de scanare a tuturor pachetelor care intră în România pentru a primi viza „liber de droguri”, precum și proceduri clare pentru toate firmele de curierat internațional”, a adăugat social-democratul Robert Cazanciuc.
O altă măsură pe care au o în vedere demnitarii îi vizează în mod direct pe minori. Astfel, statul va deconta anual cel mult trei teste anti-drog prin care părinții pot depista consumul de stupefiante. Mai mult, în cazul în care consumul se confirmă, minorului îi vor fi decontate 10 ședințe de consiliere psihologică.
Teste pentru minori
„Una dintre propunerile apreciate ca fiind utile a fost și posibilitatea oferită părinţilor de a deconta 2-3 teste anuale. Prin care să se depisteze eventualul consum de droguri de către minori. Iar în situația unor teste pozitive decontarea unui număr de 10 ședințe de consiliere psihologică.
Atât testele cât și consilierea vor fi efectuate în deplină confidențialitate. Au fost formulate de asemenea propuneri de efectuare de teste cu sprijinul școlilor și acordul părinților”, mai precizat senatorul.
În accepțiunea senatorului Cazanciu, depistarea timpurie a consumului de droguri previne apariția dependenței.
„Am primit un mandat din partea președintelui PSD, domnul Marcel Ciolacu, de a continua dialogul cu toți cei care pot contribui la conturarea unui pachet normativ care să conducă la diminuarea semnificativă a traficului și consumului de droguri și substanțe cu efecte psihoactive.
Este revoltător că, astăzi, când propunem aceste măsuri legislative, la doar o săptămână de la tragedia din 2 Mai și la o lună de la promulgarea Legii Anastasia, un tânăr s-a urcat drogat la volan și a produs un accident mortal.
Îmi doresc ca actuala lege să se facă cunoscută cât mai repede, de cât mai mulți, pentru ca doritorii de „senzații tari” să știe că folosirea mașinii ca pe o armă este crimă și se pedepsește cu închisoare cu executare. Nu mai este scăpare – închisoare cu executare", a transmis pe Facebook, Robert Cazanciuc.