".ro", focar de virusi

".ro", focar de virusi

Romanii nu sunt interesati de calitatea si securitatea internetului.

Cei care acceseaza site-urile postate pe domeniul „.ro” au sanse foarte mari sa-si infecteze calculatorul cu virusi sau spamuri. Potrivit unui raport publicat de producatorul californian de antivirusi McAfee, domeniul Romaniei se afla in topul celor nesigure ale statelor mari. Numarul site-urilor care necesita avertismente de securitate se ridica la 5,6% din totalul site-urilor gazduite pe acest domeniu, in conditiile in care McAfee a detectat si domenii nationale cu un grad de nesiguranta de doar 0,1%.

In plus, Romania este surclasata in acest top doar de domeniile unor insule mici, precum „.tk”, al Insulei Tokelau, inregistrat cu un grad de nesiguranta de 10,1%. „Principalul motiv pentru clasarea Romaniei in acest top este lipsa de preocupare pentru calitatea si securitatea serviciilor oferite de furnizorii de servicii de internet ori de firmele de outsuorcing IT”, ne-a declarat Cosmin Mares, reprezentantul firmei de soft, Softwin.

Grad de risc redus pentru alte tari

Ne puteți urmări și pe Google News

Tarile nordice au reusit sa se incadreze printre cele cu domeniile cele mai sigure. Doar 0,1% din site-urile gazduite de „.fi” (Finlanda) si 0,11 din cele de pe „.ie” (Irlanda) ar putea constitui pericole pentru utilizatorii de internet, potrivit aceluiasi raport al McAfee. Cu toate acestea, lunar, 550 de milioane de click-uri fac legatura cu pagini de web nesigure din intreaga lume. 

Domeniile internationale cele  mai populare, precum „.com” nu scutesc utilizatorii de riscurile contactarii unor virusi prin internet. „.info” este trecut la gradul 7,5% de risc, in timp ce accesatorii site-urilor „.com” au 5,5% sanse sa dea peste o pagina contaminata. McAfee a identificat insa si un domeniu pe care utilizatorii de internet il pot accesa fara nicio grija: „.gov”. Din nefericire, acest domeniu gazduieste exclusiv site-uri ale agentiilor guvernamentale americane.